opvoedtips-voor-peuters
Heb jij ook zo’n heerlijk eigenwijze peuter rondlopen? Kinderen zijn op deze leeftijd echt van die mini-mensjes die steeds zelfstandiger willen worden. Tijdens de peutertijd leren kinderen ontzettend veel, maar dat gaat met vallen en opstaan. Jouw hulp kunnen ze hierbij goed gebruiken. Uiteraard word jij niet altijd even blij van de ontluikende zelfstandigheid van je zoontje of dochtertje, maar met wat tips komt het vast helemaal goed!

1. Beloon positief gedrag door te stimuleren

Dit lijkt misschien op het intrappen van een open deur, maar dit is zo belangrijk en effectief bij het opvoeden van een peuter. Of je nu een strenge moeder bent of niet, elke mama wil dat haar peuter zich aan een aantal regels houdt. Zo houd je het leefbaar. Nu leren peuters regels het liefst door ze zo vaak mogelijk te overtreden. Je zult zien wat positieve aandacht voor gewenst gedrag kan bijdragen aan het minder overtreden van de regeltjes. Prettig is dat deze manier van omgaan met je kindje helemaal niet veel tijd hoeft te kosten. Neem het jezelf gewoon voor dat je een dag niet moppert op stoute dingen, maar dat je alleen de goede dingen benoemt. Dit hoeft niet altijd door middel van een beloning, al mag dat soms wel. Gewoon zeggen wat je ziet en waar je blij van wordt. ‘Wat fijn dat je zelf je schoenen hebt opgeruimd’. ‘Echt knap dat je zelf je beker naar de keuken brengt’. Hiermee stilmuleer je het goed gedrag van je kindje.

2. Blijf zelf altijd rustig

De strijd aangaan met je peuter levert vrijwel altijd 2 verliezers op. Het is ontzettend logisch dat je soms even helemaal klaar bent met je dwarse peuter en dat je je laat verleiden tot het verheffen van je stem. Probeer dit echt te voorkomen. Neem even afstand als je merkt dat het je teveel wordt. Wanneer jij gaat schreeuwen, wordt je kindje alleen maar onrustiger, bozer, onwilliger of misschien verdrietig. Bij deze tip is het heel belangrijk dat je af en toe tijd neemt voor jezelf. Zo kun je even heerlijk opladen en ben je daarna weer helemaal beschikbaar voor je peuter.

3. Bedenk logische consequenties

Straffen is iets van vroeger, toch? Meestal geeft het jezelf een rotgevoel wanneer je je peuter straft en helaas leert je kindje er ook weinig van. Wat wel heel effectief kan zijn, is dat je je zoon of dochter zelf de consequenties van bepaald gedrag laat ervaren. Hoe klein je peuter ook is, vaak hebben ze dit snel door. Blijft je peuter bijvoorbeeld gooien met speelgoed, stukjes brood of iets anders, haal dit na twee keer waarschuwen dan gewoon weg. Zijn jullie samen aan het wandelen en wil je peuter graag zelf lopen? Prima, maar hij of zij moet wel bij jou blijven. Gaat dat niet goed, dan gaat je kindje in de buggy. Hier hoef je verder geen woorden aan vuil te maken, zodat de sfeer gewoon goed kan blijven.

4. Geef zelf het goede voorbeeld

Peuters leren ontzettend veel van wat ze om zich heen zien gebeuren. Je hebt ook vast weleens meegemaakt dat je jezelf terug zag komen in het spel van je kindje. Wees hier alert op en bedenk dat goed voorbeeld goed doet volgen. Wil je niet dat je peuter schreeuwt? Doe dat dan zelf ook niet. Vind je het belangrijk dat je zoontje of dochtertje netjes dankjewel zegt? Doe dat dan zelf ook altijd. Grote kans dat dit gewoon wordt geïmiteerd zonder dat je het expliciet moet vertellen.

5 Sla in geen enkel geval je peuter

Je peuter slaan is echt heel slecht. Naast de fysieke pijn gaat schaadt het ook het zelfvertrouwen van je kindje. Je kindje schrikt er enorm van en leert er bovendien niets van. Daarnaast is het slaan van je kind verboden in Nederland. Een goed alternatief voor slaan is je peuter even apart zetten en geen aandacht geven. Dit heeft als straf meer impact zonder schadelijke gevolgen.

Heb je opvoedproblemen (gehad) met je peuter?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

 

Bekijk ook eens: