bijtende-peuter Wat te doen als je peuter bijt?

Kinderen komen door een heleboel fases heen, waarvan de een moeilijker dan de ander. Er kan in ieder geval gezegd worden dat je er bezig mee blijft en dat tips soms nodig zijn. Een van de bekende fasen is een kind dat bijt. De grote vraag hierbij is waarom het kind bijt en hoe het kind daarmee stopt. Zou het kind dit doen uit agressie en moet je je hier zorgen om maken of valt het allemaal wel mee?

Waarom bijt je peuter?

In eerste instantie denken een heleboel ouders dat hun kind bijt uit frustratie, maar dan moet je nog weten waarom ze gefrustreerd zijn. Gelukkig blijkt het ook vaak een uiting van liefde te zijn. Wellicht klinkt dat een beetje vreemd, omdat bijten vaak gezien wordt als iets dat boos is, maar dat is hier dus niet altijd het geval. Kinderen zijn geneigd om van alles in hun mond te stoppen. Op deze manier kunnen zij dat item beter leren kennen.

Wanneer het kind een tot twee jaar oud is en begint met praten, lukt dit niet altijd even goed. Dat is niet alleen voor de ouders frustrerend, maar dit blijkt ook voor het kind erg frustrerend te zijn. In dit geval kan het ook overgaan op bijten. Niet omdat het kind jou niet aardig vindt, maar omdat ze zich beter willen kunnen uiten maar dit nog niet mogelijk is. Je kunt soms wel leren om welke reden het kind steeds bijt. Sommige kinderen bijten alleen als ze honger hebben en in dat geval is het probleem ook weer snel opgelost. Zorg dat het kind te eten heeft, en het bijten stopt dan ook.

Verder kan het ook te maken hebben met een tekort aan aandacht. Merk je dat het kind bijt zodra jij even met iemand anders praat bijvoorbeeld? Vaak stopt het zodra je het kind aandacht geeft, maar of dat de juiste manier is, is wel de vraag. Je beloont in dit geval het bijten waardoor het kind dit juist vaker gaat doen om op deze maniebijtende-peuter-2r aandacht te krijgen. Het maakt voor het kind eigenlijk niet uit of je boos tegen het kind praat of dat je het kind even wegzet. Aandacht is aandacht, ook al is deze niet altijd aardig bedoeld.

Hoe stop je het bijtgedrag van je peuter?

Als je de reden weet, is het vaak ook makkelijker om dit gedrag te stoppen. Er zijn een aantal tips waarmee je ervoor zorgt dat jouw peuter stopt met bijten.

Allereerst moet je het gedrag niet goedkeuren. Keur het af, zeg tegen de peuter dat het niet normaal is om te bijten en dat het kind dat in iets anders moet doen zoals een appel. Je mag gerust boos worden, want dit gedrag is niet oké en hoort niet. Als tweede moet je ook weten waarom het kind bijt en dit kun je het beste ontdekken door te observeren. Op gegeven moment zie je wellicht een patroon, zoals eerder genoemd. Een peuter die honger heeft, wil spelen of iets anders wil kan dit soort gedrag gaan vertonen en door te observeren leer je waarom de peuter bijt.

Is je kind gespannen om iets of is er sprake van frustratie? Zorg er dan voor dat de frustratie verdwijnt door afleiding te zoeken. Ergens in kneden, een spelletje doen of iets anders leuks is vaak voldoende. Ten slotte is het altijd een kwestie van het goede voorbeeld geven. Bijt dus zelf nergens in, want een kind neemt dit zo weer van je over. Bedenk hoe het wel kan en doe dit dan ook voor. Grote kans dat het zo goed gaat.

 

Heb je wel eens bijtgedrag bij je peuter meegemaakt?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Bekijk ook eens: