Na de geboorte van je kindje komt er een hoop bij kijken. Naast de verzorging en het geven van heel veel liefde, is het afnemen van de hielprik ook nodig. Ieder pasgeboren kindje krijgt te maken met deze prik. Maar wat is dat precies voor prik?

Wat is de hielprik?

Een pasgeborene tussen de 3 en 7 dagen oud krijgt een prik in de hiel. Deze wordt afgenomen door iemand in de zorg (zoals een verloskundige). Met deze prik worden er een paar druppeltjes bloed afgenomen. Dit bloed wordt getest op erfelijke ziektes, waaronder bijnier-, taaislijm-, en schildklierziekte, maar ook verschillende soorten stofwisselingsziektes.

Waarom een prik in de hiel?

Alleen waarom moet de prik in de hiel afgenomen worden? Dat is omdat in de hiel haarvaatjes zitten. Uit deze haarvaatjes kan er veilig en gemakkelijk bloed gehaald worden, zonder dat er in een bloedvat geprikt hoeft te worden. Een vinger bevat ook veel haarvaatjes. Echter is de vinger van een pasgeborene veels te klein om in te prikken.
Het kan voorkomen dat de prik in de hiel niet afgenomen kan worden. Deze situatie komt voor wanneer de voeten ingegipst zijn. De prik wordt dan op een andere plek van het lichaam afgenomen. Dit wordt dan gedaan door een arts.

De uitslag

Als de uitslag van de prik goed is, ontvang je geen bericht. Mochten er wel erfelijke ziektes in het bloed gevonden worden, dan kan je binnen 4 weken een bericht verwachten.
Echter kan het voorkomen dat de uitslag van de prik niet duidelijk is. Vaak moet er dan binnen 2 weken een tweede hielprik afgenomen worden. Deze situaties kunnen voorkomen wanneer:

  • Het kaartje niet voldoende bloed heeft.
  • Het laboratoriumonderzoek nog niks goed kan vaststellen.
  • De hielprikuitslag de tweede keer weer afwijkt. Is dit het geval? Dan is de kans groot dat je naar de kinderarts moet om je kindje verder te laten onderzoeken.
  • Je baby een bloedtransfusie heeft gehad (met rode bloedcellen).

Waarom op jonge leeftijd

Je kindje krijgt op zeer jonge leeftijd een prik in de hiel, maar niet zonder reden! Het is beter om zo vroeg mogelijk erfelijke ziektes te ontdekken. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter je de gevolgen van bepaalde ziektes kunt voorkomen of beperken.

Kosten

Een hielprik kost helemaal niets. Mocht de uitslag van de eerste prik mislukken, dan is ook de tweede prik kosteloos. Deze prik wordt vergoed door je zorgverzekeraar.

De prik is nog niet afgenomen, wat nu?

Het is gebruikelijk om een prik in de hiek af te nemen tussen de 3 en 7 dagen na de geboorte van je kindje. Het kan zijn dat op de achtste dag er nog geen prik is afgenomen. Het advies is in dit geval om even contact op te nemen met de Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma's. Kijk welke bij jou in de omgeving zit.

Doet een prik in de hiel pijn?

Een prik in de hiel is pijnlijk voor een baby. Het komt met grote regelmaat voor dat een kleintje ervan moet huilen. Het is even vervelend, niet alleen voor het kindje, maar ook voor jou als kersverse papa of mama. Gelukkig is het ook weer snel genezen.