Je hebt een baby of gaat op bezoek bij iemand met een baby en wilt de baby graag optillen. Optillen is nodig om de baby in bad te kunnen doen, te verplaatsen, te vervoeren of te knuffelen en een band te scheppen.

Optillen en dragen

Wanneer je een baby wilt optillen is het belangrijk dat je hem niet direct optilt, maar eerst contact maakt met de baby. Door de tijd te nemen en contact te maken, bereid je de baby voor op wat er komen gaat. Praten tegen de baby en het maken van oogcontact is belangrijk, het geeft een gevoel van veiligheid. Zodra je van plan bent de baby daadwerkelijk op te tillen, houdt dan eerst één hand onder het nekje en de andere hand onder de billen van de baby. Spreid de vingers van de hand onder het nekje voor meer ondersteuning. De baby kan nu voorzichtig opgetild worden. Beweeg hierbij langzaam. Til altijd eerst het hoofdje op. Je kunt de baby eventueel tegen je schouder aanleggen of het rugje en hoofdje op je onderarm laten rusten. Til de baby nooit bij de oksels op wanneer hij zijn hoofdje zelf nog niet omhoog kan houden. Hierdoor kan door het optillen bij de oksels het hoofdje naar achter vallen en staat er veel spanning op het nekje. De eerste keer optillen is spannend, maar met wat oefening wordt het steeds gemakkelijker. Voor het langdurig dragen van je baby kun je ook eens overwegen een draagdoek te gebruiken. Dan heb je beide handen vrij tijdens het dragen van je baby.
baby optillen

Neerleggen

Als je de baby weer wilt neerleggen is het belangrijk dat je de baby in dezelfde houding houdt als met optillen. Één hand onder het nekje en één hand onder de billen. Laat als eerst de billen zachtjes op de ondergrond komen voordat het hoofdje naar beneden gaat. Als de baby eenmaal ligt, kun je langzaam je handen onder de baby vandaan halen. Hierbij kan praten tegen de baby helpend zijn, het geeft een gevoel van vertrouwen en veiligheid.

Vervoeren

Een baby vervoeren kan op diverse manieren, afhankelijk van de manier waarop je je wilt verplaatsen. Bij het wandelen kun je de baby vervoeren in een kinderwagen of in een draagzak die op de buik of rug gedragen kan worden.

Wil je gaan fietsen met de baby of hem in de auto vervoeren, doe dit dan liever zodra de baby zelfstandig zijn hoofdje rechtop kan houden. Eerder de baby vervoeren met de fiets of met de auto is ook mogelijk, maak dan korte ritjes en let op hobbels en drempels. Het is in beide gevallen mogelijk de baby te vervoeren in een babyautostoeltje. Deze kun je plaatsen in een bakfiets/fietskar of op de bijrijdersstoel van de auto. Zet het babyautostoeltje het liefst tegen de rijrichting in voor extra bescherming en zet het stoeltje vast met gordels. Controlleer altijd of alles goed vast zit voordat je vertrekt!

 

alles voor de babykamer
kinderwagen

Bekijk ook eens: