baby leren pratenJe baby kan in het begin nog niet met je praten, maar ze begrijpen al dikwijls wat je zegt of duidelijk wilt maken.
Praten met je baby heeft dus zeker zin. Je kindje zal pas na 10 maanden echte woordjes beginnen te zeggen, Meestal zal dit 'mama' of 'papa' zijn. Daarna gebruikt je kindje vaak een woordje voor verschillende betekenissen. Je kindje kent de verschillen wel maar weet ze nog niet uit te spreken. Als je kindje 16 maanden oud is gaat de taalontwikkeling opeens snel vooruit. Je kindje je zijn/haar woordenschat uitbreiden met een snelheid van tot wel liefst 9 woordjes per dag!

Tips om je baby te leren praten

  1. Veel praten met je kindje. Doe dit vooral rustig en lief. Op elke leeftijd is dit belangrijk. Naarmate je kindje de eerste woordjes leert is voorlezen erg belangrijk. Vooral boeken met plaatjes helpen hierbij. Wijs het plaatje aan en zeg duidelijk wat het is.
  2. Als je kindje wat ouder is (na 4 maanden) kun je al verhaaltjes voorlezen. Spreek langzaam en duidelijk en beleef samen het verhaaltje. Naast het feit dat het leerzaam is, is het ook het leukste voor jouw en je kindje.
  3. Bij het uitspreken van woordjes kun je de klinkers verlengen. Dit doe je bijvoorbeeld door woordjes heel lang uit te spreken zoals 'beeeeeby'. Vaak doe je dit als ouder automatisch al. Hierdoor pikt je kindje woordjes makkelijker op.
  4. Soms helpt neuriën om nog beter de aandacht van je baby te krijgen. Lees al neuriënd een leuk verhaaltje voor in een deuntje van een liedje dat in je hoofd zit of makkelijk te neuriën is.
  5. Speel spelletjes met je kindje. Wijs dingen aan en gebruik verschillende stemhoogtes en gebaren.Je kindje zal dit leuk vinden.
  6. Leer je kindje gewend raken aan verschillende geluiden. Zo is er bijvoorbeeld babyspeelgoed dat dierengeluiden produceert.Jij benoemt dan welk dier het geluid maakt als je baby op een bepaald knopje drukt. Hierdoor zal je baby die klanken associeren met dit dier of object.
  7. Praat zelf in duidelijke korte zinnetjes zoals 'mama gaat je eten geven' of 'we gaan nu naar buiten' en maak hierbij begeleidende gebaren om je verhaal te verduidelijken.
  8. Je communiceert niet alleen met woorden. Gekke bekken trekken, lachen, kiekeboe spelen en aankijken zijn ook manieren om je baby te leren communiceren. Je baby zal dit leuk vinden. Na 8 maanden zal je baby ook in staat zijn om je ogen te volgen. Maak hier gebruik van!
  9. Muziek is ook belangrijk bij het leren praten. Zing eenvoudige liedjes zoals 'poesje mauw' om je kindje gewend te raken aan verschillende klanken.
  10. Maak gebruik van verschillende media om je kindje te leren praten. Filmpjes, hulp-apps op tablet en tv. Maar boekjes zijn nog steeds het belangrijkste hulpmiddel.

Wanner zegt je baby wat? - Tijdlijn:

3 - 7 maanden oud: brabbelen

Je kindje begint te brabbelen. Dit is zijn/haar manier om iets duidelijk te maken. Je kindje vind het geweldig als ze een reactie op dit gebrabbel krijgen en zal gestimuleerd worden om hiermee door te gaan. Ook worden hierdoor nieuwe klanken ontwikkelt. Na verloop van tijd komt er meer structuur in het gebrabbel en je kindje oefent flink met nieuwe klanken. Probeer zoveel mogelijk voor te lezen en woordjes te benoemen met behulp van plaatjes.baby leren praten 2

7-9 maanden oud: imiteren

Je baby zal je proberen te imiteren. Je kunt hierdoor leuke spelletjes met je kindje doen door een dier te benoemen en dan het geluid van dit dier na te bootsen. Je kindje gaat dit geluid dan proberen na te zeggen. Zo zal je kindje al op jonge leeftijd spelenderwijs bekend raken met dieren.

10-14 maanden oud: de eerste woordjes

Zoals in de inleiding al gemeld, in deze periode leert je baby de eerste woordjes.

16-24 maanden oud: korte zinnetjes

Je kindje neemt nieuwe woordjes op als een spons en zal ook al korte zinnetjes kunnen maken. Probeer altijd dit zinnetje op een correcte manier te reageren. Bijvoorbeeld als je kindje zegt 'papa lief' zeg jij 'ja, papa is lief'. Zo ontwikkeld je kindje nog sneller de taal en leert hij/zij de zinnetjes nog beter te begrijpen.

25-36 maanden: uitgebreidere woordenkennis

Door de uitgebreidere woordenkennis van ongeveer 300 woorden kan je kindje nu zinnetjes maken van ongeveer 3 woordjes. Omdat je kindje nog niet precies weet welk volume hij of zij moet gebruiken zal ie vaak te har spreken. Bij 36 maanden (3 jaar oud dus) zal het spreken op een normaal volume zijn.

Niet elk kindje is hetzelfde

Niet elke kindje ontwikkeld zich op dezelfde manier. Sommige kindjes kunnen meer moeite hebben met communiceren dan andere kindjes van dezelfde leeftijd. Constateer je dat je kindje erg achterloop op bovenstaande tijdlijn? Neem dan eens contact op met het consultatiebureau bij jouw in de buurt. Zij kunnen je persoonlijk advies geven.

 

alles voor de babykamer
kinderwagen

Poll

Heb je veel moeite gehad om je kindje te leren comminiceren?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

 

Je baby leren praten - beoordeel dit artikel

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Bekijk ook eens: