ontwikkeling babyOntwikkeling van je baby – Gedurende het eerste jaar van zijn leven zal je kindje hard groeien. De lengte van je baby zal toenemen met ongeveer 25 centimeter.

Ook zal je baby ongeveer 3x zwaarder worden dan hij nu is. In de eerste maanden groeit je baby het snelst. Daarnaast zal het skelet zich ook nog door ontwikkelen. In het begin zijn de botten nog vrij zacht, maar dit veranderd snel. Ook worden de spieren van je baby in de eerste maanden snel sterker.

Let op dat elke baby op zijn of haar eigen tempo groeit. Probeer de groeisnelheid van jouw kindje dus niet teveel te vergelijken met die van andere kindjes.

Bewegingen van je baby.

Na de geboorte zijn de bewegingen van je baby nog vrij ongecontroleerd. Dit zijn dan ook reflexen die reageren op de dingen die om hem of haar bewegen.

Deze reflexen krijgt je kindje van nature mee om te overleven. Maar al in de eerste maand zullen deze reflexen overgaan in meer gecontroleerde bewegingen.

Je baby krijgt als het ware steeds meer controle over het lichaampje. Zaken zoals met het hoofdje bewegen naar de richting waar licht of geluid vandaan komt is al mogelijk aan het einde van de eerste maand.

Nog veel later, wanneer je baby al een half jaar oud is zal je baby ook objecten kunnen vastgrijpen en kunnen voelen. Ook het zwaaien met de handjes lukt dan al heel aardig.

Zintuigen

 • Horen

  Toen je kindje nog in je buikje zat kon ie al jouw stem horen en er vertrouwd aan raken. Je baby kan dus al horen, maar het luisteren gaat in de komende maanden na de geboorte ook steeds beter. Een voorbeeld is dat je kindje geboren is zal hij jouw stem altijd blijven herkennen tussen andere stemmen. Hij of zij kan zich dus concentreren op bepaalde geluiden. Je baby zal ook leren om bepaalde geluiden van elkaar te scheiden.

 • Zien

  Zo ontwikkeld het gezichtsveld van je baby:

  • 0 maanden – 2 maanden
   Tijdens de eerste dagen na de geboorte van je kindje kan je baby nog niet zoveel zien. Je baby kan dan alleen nog maar licht van donker onderscheiden.
  • 2 maanden – 3 maanden
   Je baby kan al een object goed zien op een afstand van ongeveer 25 centimeter.
  • 3 maanden
   Je baby kan een voorwerp volgen met de ogen, op deze manier ontwikkeld je baby het zien.
  • 8 maanden
   Het gezichtsveld is volledig ontwikkeld, je baby kan even goed zien als jijzelf.

Voortbewegen

Je baby ontwikkeld zich met voortbewegen in de volgende stappen:

 • 0 maanden – 3 maanden:
  Er zijn nog (bijna) geen ontwikkelingen in verband met de voortbeweging.
 • 4 maanden:
  Je baby begint te oefenen met rollen. Hij rolt dan van zijn buikje om naar zijn ruggetje en andersom. Geef je kindje de gelegenheid om dit te ontwikkelen.
 • 6 maanden:ontwikkeling baby 2
  Je kindje begint al met oefenen om te zitten. Ondersteun je kindje hierbij want de spieren zijn op dat moment nog niet sterk genoeg om zelfstandig te kunnen zitten.
 • 7 maanden:
  Je baby zal zich voortbewegen door te schuiven met het buikje door de armpjes en beentjes te bewegen.
 • 8 maanden:
  Bij 8 maanden begint je baby steeds meer te kruipen.
 • 9 maanden:
  Het kruipen gaat je baby steeds beter af. Je baby zal zelfs al eens proberen te staan. Ondersteun je baby hierbij.
 • 12 maanden – 15 maanden
  Je kindje begint te oefenen met lopen.

Houdt er rekening mee dat bovenstaande informatie niet exact hoeft te kloppen met de ontwikkelingen van jouw kindje. Ieder kindje ontwikkeld zich op zijn/haar eigen manier en tempo.

 
Terugkeren naar Ontwikkeling van je kind