ontwikkeling baby negende maand 2

Ontwikkeling baby 9 maanden - De negende maand van de baby is alweer aangebroken en de eerste verjaardag komt steeds dichterbij. Iedere maand komen er weer nieuwe dingen bij die een baby kan, en ook de negende maand is weer een belangrijke!

Leren praten

Eindelijk is het tijd om de eerste woordjes te zeggen, maar maak je geen zorgen wanneer dat nog niet het geval is. In de negende maand gaat het er vooral om dat de baby steeds meer uit zichzelf gaat zeggen in plaats van dingen nazeggen. Je hebt misschien een maandje eerder al een aantal woorden gehoord, maar het grootste verschil is dus dat de baby nu zelf dingen gaat zeggen. Hoe moet je erop reageren? Door te belonen! Het is voor baby's namelijk erg prettig wanneer ze merken dat iemand trots op ze is. Als jij telkens trots bent wanneer er iets gezegd wordt, zal de baby ook sneller proberen dingen te zeggen om jou trots en blij te maken. Je kunt de baby woordjes leren door ze duidelijk te zeggen.

Klimmen

Qua motoriek gaat het behoorlijk goed. Zo kunnen ze in deze maand ook beginnen met het klimmen op de trap. Niet altijd veilig, dus kies ervoor om een goed traphekje aan te schaffen. Wil je wel dat hij/zij gaat traplopen? Doe dit dan samen als oefening en loop er zeker niet bij weg.

Cognitief

Dan zijn er nog een aantal dingen die veranderd zijn in het denken van de baby. Bij de ontwikkeling baby negende maand hoort bijvoorbeeld ook dat het spelen van spelletjes erg leuk is. De baby kan al redontwikkeling baby negende maandelijk goed uit een beker drinken en kan zelfs al papa en mama zeggen: een bijzonder moment! Ook het gebruiken van nee zal duidelijker worden, want de baby zal dit waarschijnlijk al begrijpen. Het uitvoeren van simpele dingen is nu ook mogelijk.

Emoties

Ten slotte zijn er nog emoties die ook ontzettend belangrijk zijn voor de ontwikkeling. Zo zal de baby misschien moeilijk gaan doen over het ochtenddutje en wil hij/zij deze liever voortaan overslaan, hoewel het nog steeds nodig is. Het zijn bij iemand die bekend is is belangrijk omdat een baby zich hierdoor vaak veilig voelt. Zodra hij/zij dan bij anderen is, merk je dat de baby erg verlegen is. Dit komt voor bij heel veel baby's en betekent verder niets.

De ontwikkeling baby negende maand is dus net als alle andere maanden zeer belangrijk. De baby begint steeds meer dingen te zeggen, qua motoriek gaat het steeds beter en van alles zal voortaan beter worden begrepen.

Bekijk ook eens: