Ontwikkeling baby 8 maanden - Op deze pagina lees je hoe je baby zich verder ontwikkeld in de achtste maand.
8 maanden alweer! Wat vliegt de tijd! Kun je je nog herinneren hoe klein je baby was toen ie geboren werd? Vergeleken met toen is je kindje alweer flink gegroeid! En bij op schoot zitten wil ie niet altijd meer. De wereld om hem of haar heen wordt steeds interessanter....

Emoties bij een baby van 8 maanden

Wanneer je baby 8 maanden oud is ontwikkelen de emoties van je kindje zich ook verder. Je kunt dit merken aan het gedrag, je zult duidelijk herkenbare emoties tonen. Een daarvan is verlatingsangst, en wordt in dit artikel nog verder besproken. Andere emoties zijn blijdschap bij een applausje, verdrietig bij iets wegnemen (zoals een knuffeltje) en verlegenheid als er vreemde mensen in de buurt zijn. Dit is allemaal heel normaal en hoort bij de ontwikkeling van je kindje. Twijfel je toch aan het gedrag van je baby? Vraag er dan eens naar bij je eerstvolgende bezoek bij het consultatiebureau.

Wennen aan vast voedsel

baby maand 8 voeding
Tja, zo kan het natuurlijk ook 😉

Bij 8 maanden wordt het steeds belangrijker dat je kindje gaat wennen aan normaal voedsel. Als het kindje al een jaar oud is kan ie dan gewoon met het gezin mee eten. Hier kun je naar toe werken door borst- of flessenvoeding met een voeding per week te verminderen.

Het is natuurlijk erg makkelijk om kant en klare potjes met babyvoeding te geven, maar zoals we in voorgaande artikelen hebben gemeld is het vaak gezonder (en ook goedkoper) om zelf de voeding voor je kindje te bereiden. Tussendoortjes zoals een fruithapje en een papje zijn snel gemaakt. Maar voor de avondmaaltijd zul je iets meer moeten doen. Vaak kun je je kindje hetzelfde eten geven als hetgeen de rest van het gezin eet. Maar dan zonder kruiden en zout. Vlees, vis, en aardappelen en groente zijn makkelijk te pureren. Op deze manier komt je baby steeds meer in aanraking met normaal eten. Een hardgekookt eitje mag ook, maar niet meer dan ééntje per week. Laat je kindje dus langzaam maar zeker kennis maken met vast voedsel.

Experimenteren met stem

Je baby gaat deze maand steeds meer praten en experimenteren met zijn of haar stem. Je zult versteld staan over het aantal stemmetjes in verschillende toonhoogte je baby allemaal kan produceren! Je kunt nu je baby al gewend laten raken met onze taal door veel liedjes te zingen en verhaaltjes te vertellen. Natuurlijk zal je baby nog niet begrijpen waar het over gaat maar het horen van je stem en je woorden is al heel goed.

Eerste woordjes

Bij een baby van maanden is het mogelijk dat de eerste woordjes hoorbaar worden. Niet bij elke baby is dit zo. baby maand 8Het kan zijn dat jouw baby dit vorige maand al kon, of nog helemaal niet. Geen zorgen, dat komt dan nog wel! Woordjes zeggen bij een baby 8 maanden is een gemiddelde. Je baby zal ook steeds meer van jou leren begrijpen. Het woordje 'nee' is meestal al heel duidelijk voor een kindje van 8 maanden oud.

Verlatingsangst

Nu je baby steeds beter kan zien, ziet hij ook bij wie hij op schoot zit. En als ie merkt dat dit niet mama is maar oma, kan je baby tegenstribbelen. Dit komt omdat hij zich nu realiseert dat jij het niet bent. Ook als je even weggaat kan verlatingsangst optreden. Je baby zal nog moeten leren omgaan met het feit dat je niet altijd in de buurt kunt zijn. Je kunt je baby hieraan laten wennen door 'kiekeboe' te spelen.

Spelen

Nu je baby 8 maanden oud is gaat het spelen ook steeds beter door de almaar door ontwikkelende motoriek de handjes. Het oppakken van een speeltje lijkt nu bijna moeiteloos te gaan. Ook wijzen naar iets of iemand is geen probleem meer. Het is een goed idee om niet teveel speelgoed bij je kindje op het dekentje te leggen. Maximaal 5 speeltjes is genoeg. Maar verwissel het speelgoed wel eens met ander speelgoed zodat je kindje met verschillende soorten speelgoed kennis kan maken. Geschikt speelgoed voor je baby van deze leeftijd is:

  • knuffeltjes
  • babyboekjes
  • speeltjes voor in bad
  • rijdend speelgoed (hout)
  • eenvoudige muziekinstrumenten
  • blokken

 

 

 

kinderwagen

Bekijk ook eens: