Lekker doorslapen

Ontwikkeling baby 7 maanden - Eindelijk! Bij 7 maanden slapen de meeste baby's de hele nacht door. Dat betekend dus ook weer een fijne nachtrust voor jouw en je partner. Natuurlijk is dat nog niet bij alle baby's zo dus, als jouw kindje nog niet de hele nacht doorslaapt, zal dit binnenkort wel gebeuren. Blijft slapen een probleem? Meld het dan even bij het consultatiebureau.

Onderstaande tips helpen je baby nog beter slapen 's nachts:

 • Zorg ervoor dat je baby de laatste voeding zo laat mogelijk krijgt.
 • Haal je baby niet direct uit bed als ie geluidjes maakt. Wacht het even af en geef 'm de kans om zelfstandig weer in slaap te vallen.
 • Leg je baby te bed wanneer ie wakker is, zo leert ie in slaap te vallen.

  ontwikkeling baby zevende maand

 • Zorg voor een bescheiden lampje in de veilige babykamer.
 • Heeft je baby moeite om in slaap te komen? Geef je baby dan een babyproduct met Kamille of Lavendelgeur. Dat werkt rustgevend.
 • Zorg voor goede verlichting in huis en dat het in de babykamer ook echt donker is. Dit helpt je baby het verschil tussen dag en nacht te leren kennen.
 • Geef je baby nog steeds de nodige rust overdag. Hierdoor zullen de nachten ook beter verlopen. Leg je kindje overdag ook te bed als het moe is terwijl het nog geen bedtijd is.
 • Als je baby overdag slaapt, ga dan niet fluisteren of op je tenen lopen. Op deze manier leert je kindje slapen met achtergrondgeluiden.

Tussendoortjes

Het spijsverteringskanaal van je baby ontwikkelt zich steeds meer en daardoor kan het ook steeds meer verschillende soorten voedsel verdragen. We spraken in de vorige maanden al van gepureerde fruitpapjes, maar je kunt ook als tussendoortje je baby verwennen met lekkere en gezonde hapjes:

 • Fruit
  Fruit is een erg goed tussendoortje. Het zit boordevol vitamines, het is zoet (dus lekker!) en makkelijk klaar te maken. Schil wel altijd het fruit, want hierdoor is het makkelijker verteerbaar. Bij een baby van 7 maanden oud kun je je baby het beste verwennen met banaan, peer, avocado, perzik abrikozen nectarine en pruimen. Deze vruchtsoorten zijn makkelijk te pureren, zijn lekker zoet en erg gezond. Appel is ook zeer geschikt, maar pureert niet zo makkelijk. Natuurlijk kun je wel appelmoes maken. Eventueel een beetje suiker toevoegen om het iets zoeter te maken is geen probleem, maar gebruik het met mate. Gebruik geen honing, dit mag je kindje pas na 1 jaar oud hebben.
 • Groente
  Groente is ook een uitstekend tussendoortje. Zeker als je baby al een paar tanden heeft. Je kunt beginnen met zachte (gekookte) worteltjes, kleine stukjes paprika of snoeptomaatjes. Je kunt ook eens proberen wat je kindje van de smaak van tomatensap vindt.
 • Zuivel
  In zuivelproducten zit calcium en vitamine B. Dit zijn dus prima bouwstoffen voor je baby. Maak een klein schaaltje yoghurt klaar met (geprakt) fruit. Je baby zal hiervan smullen! Ook kun je veel lekkere fruitsnacks vinden bij een (online) supermarkt.
 • Brood
  Kan je baby al een beetje knabbelen? Geef 'm dan een stukje brood. Dit zit ook boordevol voedingsstoffen. Blijf erbij want met 7 maanden kan je baby zich nog verslikken of zelfs stikken bij te grote hapjes. Twijfel je nog? Wacht hier dan nog even mee.
 • Snacks
  Neem eens in een kijkje bij de zuivelafdeling van je supermarkt, hier zijn ook vaak lekkere snacks voor je baby te verkrijgen. Kijk ook eens op de online pagina van Albert Heijn voor babyvoeding.

Zitten

Bij 7 maanden oud kunnen de meeste baby's zelfstandig zitten. De rug en nekspieren zijn nu ver genoeg ontwikkeld om het lichaam zichzelf te ondersteunen. In het begin is het nog even oefenen, maar dit heeft te maken met balans en evenwicht. Je baby zal nog een beetje mee moeten oefenen. Je kunt hiermee helpen door je baby te omringen met kussens ter ondersteuning. Het zitten voor je baby is een belangrijke ontwikkeling voor ze. Vanuit een zittende positie kunnen beter om zich heen kijken en zo de wereld om hun heen waarnemen.  Let op: je kindje kan nog omvallen! Zet je baby van 7 maanden oud nooit zelfstandig om een stoel of kruk waar hij af kan vallen.

 

Bekijk ook eens: