Wat gaaontwikkeling baby zesde maandt het toch snel!

Ontwikkeling baby 6 maanden - Nu je baby al 6 maanden oud is denk je misschien terug aan de geboorte van je kindje. Het was toen nog een heel klein teer baby'tje die het grootste deel van de dag sliep. Nu, 6 maanden later, is je baby een stuk actiever. Hij (of zij), kruipt, tijgert, rolt, brabbelt, lacht en nog veel meer. Nu je baby zo energiek is neemt de behoefte aan vast voedsel steeds meer toe. Het vaste voedsel vervangt de borst- of flessenvoeding nog niet maar wordt de komende tijd wel een steeds belangrijker onderdeel van het voedingspatroon.

Vast voedsel

In ons artikel van ontwikkeling baby vijfde maand schreven we ook al dat je zelf een beetje kunt experimenteren met vast voedsel. Deze maand zullen wat meer informatie geven over het vaste voedsel bij een baby van een half jaar.

Groente en fruithapjes:
Je kunt zelf groente en fruithapjes maken door fruit of groente te stomen en pureren.
Nog niet al het fruit en groente is geschikt voor je baby. Voor fruit kun je als beste perzik, meloen, peer, mango en banaan gebruiken. Als je ook al wilt experimenteren met groentepapjes dan kun je het beste beginnen met worteltjes, pompoen, courgette broccoli of bloemkool. Geen zin of tijd om zelf te experimenteren? Je kunt ook kant en klare fruit en groente hapjes kopen.

Heeft je baby nog moeite met fruit en groente hapjes? Probeer dan eerst eens papjes van rijstepap of maïsmeel. Dit zal je baby makkelijker verdragen. Daarna kun je overgaan op fruit en groentepapjes

Om allergische reacties te vermeiden is het beter om de volgende voedselproducten nu nog niet aan je baby te geven:baby vast voedsel

  • honing
  • citrusvruchten
  • eieren
  • melk (van de koe)
  • specerijen
  • producten waar tarwe, rogge, gerst of haver in verwerkt is
  • zelf toevoegen van suiker of zout

 Op de beentjes staan

Op de beentjes staan bij 6 maanden is wat vroeg, maar sommige baby's krijgen dit toch klaargespeeld.
Je kunt dit zelf ook stimuleren door het samen met je baby te oefenen. Houd je baby vast onder de armen en laat hem geknield zitten. Vervolgens til je je baby weer overeind. Je baby zal dan zelf weer proberen te staan. Laat je baby dan weer zitten. Hij of zij zal dit een leuk spelletje vinden en je merkt dat je baby steeds makkelijker zelf weer gaat staan (terwijl jij 'm vasthoud). Als je dit elke dag een paar keer oefent zullen de beenspieren zich steeds verder ontwikkelen waardoor je baby snel zelfstandig overeind kan staan.

Consultatiebureau

Nu je baby 6 maanden oud is wordt het weer tijd voor een bezoekje aan het consultatiebureau. Hier zal je baby een algemene controle krijgen op de gezondheid. Daarnaast zal ook de emotionele en fysieke ontwikkeling van je kindje gecontroleerd worden. Tevens zal je worden gewezen op mogelijke gevaren in je huis voor je baby, aangezien deze nu steeds mobieler wordt! Ook zal de arts je vragen hoe het gaat met de voeding en je mogelijk nog wat extra tips geven voor jouw baby. ga goed voorbereid naar het consultatiebureau en schrijf je vragen op. Dan weet je zeker dat je achteraf niets vergeet te vragen.

 

 

kinderwagen

Bekijk ook eens: