Maak je woonkamer babyvriendelijk

Ontwikkeling baby 5 maanden - Nu je baby 5 maanden oud is wordt het echt tijd om je woonkamer baby vriendelijk te maken! Mogelijk had je dit al gedaan. Want bij 5 maanden wordt je baby steeds mobieler. Naast het rollen begint je baby deze maand mogelijk ook al met tijgeren. Je baby ligt dan op de buik en beweegt zit voort met de handen en voeten.
Sommige baby's proberen al rechtop te zitten. Dit is bij 5 maanden nog aan de vroege kant, maar er zijn er altijd een paar bij die dit willen proberen.

Hier een paar tips:

  • Laat je baby niet onbewaakt achter op een bank want ze kunnen er makkelijk afvallen.
  • Probeer scherpe objecten (zoals een schaar) zoveel mogelijk uit het bereik van je baby te houden.
    Een baby steekt namelijk alles in de mond en je moet er niet aan denken wat er allemaal kan gebeuren!
  • Heb je trappen in je woning? Dan is het verstandig om nu al veiligheidshekjes aan te brengen.

Vast voedsel

Vanaf de 5e maand kun je al voorzichtig experimenteren met vast voedsel. Dat wil zeggen: ontwikkeling baby vijfde maandfruitpapjes.
Je kunt ze kant en klaar kopen, maar het is natuurlijk ook leuk om ze zelf te maken. Dit doe je door stukjes fruit te stomen en daarna te pureren. Niet elke baby zal bij 5 maanden al klaar zijn om te beginnen met vast voedsel. Het kan zijn dat het spijsverteringskanaal er nog niet klaar voor is of dat je baby het gewoonweg niet lekker vindt. Maar er zijn al veel baby's van 5 maanden oud die het heerlijk vinden. Probeer het gewoon bij je eigen baby! Als het niet lukt dan probeer je het volgende maand gewoon weer. Je kunt sowieso je baby tot de negende maand nog melkvoeding blijven geven.

Contact met andere kindjes

Als je baby niet naar de crèche of een baby opvangcentrum gaat, dan is het leuk om je baby af en toe in contact te brengen met andere leeftijd genootjes. Echt spelen met elkaar zit er nog niet in als ze pas 5 maanden oud zijn, maar het is wel een nieuwe ervaring voor ze. En daarnaast is het ook leuk voor jouw als moeder om met andere moeders ervaringen uit de delen. Het is overigens normaal als je kindje wat terughoudend is voor nieuwe mensen. Forceer niets, dit komt allemaal van zelf!

Bellen blazen voor je baby!

Koop een potje bellenblaas en blaas mooie bellen voor je baby! Hij zal schaterend de bellen proberen te pakken en het waarschijnlijk nog leuker vinden om ze te pakken! Bellen zijn leuk voor je baby! Maar kijk wel uit dat de bellen niet uiteenspatten voor de oogjes van je baby. Dit kan prikken en dat is natuurlijk minder leuk!

 

 

Bekijk ook eens: