Ontwikkeling baby 3 maanden - In de derde maand zie je veel veranderen aan je baby. Het karakter van je baby begint zich te vormen en je zult ook merken dat je baby steeds meer geluidjes kan maken. Heeft je baby plezier dan zal ie zeker niet nalaten dit te laten merken. Glimlachen in de derde maand is dikwijls aan de orde van de dag.

Oefenen met de handjes

Typerend voor deze maand is dat je baby veel met de handjes gaat doen. Doordat de controle in de bewegingen ontwikkeling baby derde maandnu zo ver is doorontwikkeld heeft je baby in de gaten gekregen ie de beschikking heeft over zijn handjes. En die zijn natuurlijk bijzonder interessant! Ze willen proberen objecten (babyspeelgoed) vast te pakken en indien mogelijk in de mond te stoppen. Wanneer dit niet lukt kan het zijn dat je baby hierdoor gefrustreerd raakt. Je baby zal ook de handen gebruiken om op te zuigen. Nog niet op de duim, dat komt later pas. Maar ze zuigen bij 3 maanden op de vingertjes of knokkeltjes.

Ook de rest van het lichaam van je baby heeft zich verder ontwikkeld. De nekspieren, buikspieren, armspieren, beenspieren en het ruggetje zijn een stuk sterker geworden. Het hoofdje omhoogtillen gaat deze maand dan ook een stuk gemakkelijker af dan vorige maand. Ook het omrollen van de rug naar de zij en andersom begint je kindje deze maand al aardig onder de knie te krijgen. Laat daarom ook nooit je baby alleen, zeker niet als ie verhoogd ligt zoals bijvoorbeeld op ledikant om de luiers te verschonen. Je baby kan er zo vanaf rollen.

Einde zwangerschapsverlof

Als je werkt dat is dit waarschijnlijk de laatste maand van je zwangerschapsverlof. Maar ben je er wel klaar voor? Veel moeders gaan met pijn in het hart weer aan het werk. Het valt niet mee om de zorg van je nog kleine baby aan iemand anders over te laten. Zeker niet als het om een vreemde persoon gaat (zoals in een crèche).
Je kunt natuurlijk met je partner en je werkgever praten wat de mogelijkheden van parttime werken. Al is het maar tijdelijk. Dan heb jij meer tijd voor je baby. Ook kun je beroep doen op ouderschapsverlof, hier heb je als werknemer ook recht op.
Als je borstvoeding geeft, is het wellicht een goed idee om op je werk te kolven zodat je borsten minder belast worden door de moedermelk. Op deze pagina lees je meer over kolven op het werk.

De nachtrust wordt beter

Mogelijk wordt je nachtrust deze maand wel al wat beter. Je kunt dit zelf ook een beetje sturen door je baby nog laat in de avond (zo rond 23:00) een laatste (borst)voeding te geven. De kans dat je baby dan de hele nacht doorslaapt is redelijk aanwezig. Je zult je baby dan weer moeten voeden in de vroege ochtend.
Helaas lukt dit 'sturen' van de voeding in de late avond lukt niet altijd. Soms wil je baby zo laat niet meer drinken. Forceer niets, geef je baby de tijd.  Sommige baby's hebben meer tijd nodig dan andere baby's om een nacht door te slapen.
Je baby mag deze maand nog steeds alleen maar melk drinken, het spijsvertering stelsel  van je baby kan nog geen vast voedsel verwerken. Ook geen kleine beetjes.

Prikjes

Deze maand krijgt je baby 2 inentingen bij het consultatiebureau.
Deze inentingen behelzen HIB-2 en DKTP-2.
DKTP beschermd je baby tegen difterie, kinkhoest en tetanus.
HIB is een afkorting voor een bacterie die de oorzaak is van verschillende ziektes zoals hersenvliesontsteking.
Na de vaccinaties kan je kindje lichte verhoging krijgen en een beetje hangerig worden. Je kunt je baby een zetpilletje geven (kinderparacetamol) om dit een beetje te verzachten.

Lichaamstemperatuur van je baby

Pasgeboren baby's hebben nog moeite met het regelen van hun eigen lichaamstemperatuur. Vooral in de eerste weken moet je goed opletten dat je baby het niet te koud of te warm heeft. Maar ook in de 3e maand speelt dit nog een belangrijke rol. is je baby een beetje suf of te huilerig naar je mening? Drinkt je baby niet goed? Neem dan contact op met je huisarts. Je kunt zelf de temperatuur opnemen van je baby. Bij een temperatuur van 36c of lager heeft je baby ondertemperatuur: waarschuw dan de huisarts. Bij een temperatuur van 38c of hoger heeft je baby koorts: waarschuw dan ook de huisarts.

Heb je een leuke foto van je baby? Stuur deze naar ons en we zetten je foto op onze website en op onze facebook pagina! Kijk hier voor meer informatie.

alles voor de babykamer
kinderwagen

Bekijk ook eens: