Ontwikkeling baby 12 maanden - Eindelijk: de baby wordt één jaar! Een spannend moment en natuurlijk ook erg bijzonder, zo'n eerste verjaardag. In de twaalfde maand maakt de baby, net als voorgaande maanden, weer allerlei ontwikkelingen door.

Fysiek

Lichamelijk kan de baby steeds meer. Ze kunnen in deze maand al staan zonder dat ze worden vastgehouden, hoewel de kans ook groot is dat dit in de elfde maand ook al kon. Het lopen kan in deze maand echt beginnen. Ze proberen te lopen zonder zich vast te houden aan meubels en dat lukt allemaal steeds beter. Sommige baby's ontwikkeling baby 12 maandenkunnen in deze maand zelfs al behoorlijk goed lopen. Van het een komt het ander, dus zodra het lopen goed gaat, kunnen ze ook gaan klimmen. Het rollen met een bal of het gooien ervan moet geen probleem meer zijn. Ook merk je in deze maand dat de motoriek zich snel ontwikkelt. Bewegingen worden steeds preciezer en dat gaat dus allemaal de goede kant op.

Cognitief

Wellicht had je het al gemerkt, maar de baby kan een goed gevoel van humor krijgen en dit dan ook laten zien in de twaalfde maand. Het spelen verandert ook een beetje. Zo is het bouwen met blokken gemakkelijker en kunnen ze bijvoorbeeld al een toren bouwen. Ook hebben ze in deze maand de neiging om zelf te beginnen met een spelletje, in plaats van dat ze dit doen wanneer de ouders het aanbieden. Wat ook ontzettend leuk is, is dat de baby gedag zwaait. Als dat niet schattig is. Baby's reageren steeds vaker en beter op instructies en je zult merken dat de woordenschat steeds groter wordt, en dat is een belangrijk deel van de ontwikkeling. Baby's in deze maand vinden het niet alleen leuk om naar buiten te gaan, maar vinden het geweldig om het buiten ook echt een beetje te verkennen. Op onderzoek uitgaan en hiervan leren is belangrijk. Verder eet de baby steeds meer verschillende dingen en een van de belangrijkste dingen in deze maand is dat het tijd is om over te gaan van borstvoeding naar normale melk. Dit is wellicht een grote overgang, maar baby's zijn op dat moment oud genoeg om deze wisseling te kunnen maken. Een maand korter of langer borstvoeding moet ook geen probleem zijn, mar de twaalfde maand is dus een goede om het te proberen.

 

 

kinderwagen

Bekijk ook eens: