ontwikkeling baby 11 maandenOntwikkeling baby 11 maanden - Iedere maand gebeurt er wel weer iets bijzonders qua ontwikkeling van een baby. Denk aan de eerste woordjes, de eerst stapjes en ga zo maar door. Ook in de elfde maand is er weer genoeg om op te noemen. Zo weet je een beetje wat je kunt verwachten, maar vergeet niet dat ieder kind weer verschillend is. De een doet dingen sneller dan de ander, en dat hoeft niet erg te zijn.

Fysiek

Lichamelijk kan de baby nu steeds meer. Het beginnen met lopen waarbij de baby zich nog wel vasthoudt begint in de tiende maand, maar in de elfde maand gaat dit steeds verder. Het lopen terwijl ze zich vasthouden aan de bank, stoelen en tafel gaat nu behoorlijk goed. Ook is de kans groot dat de baby in deze maand al zelf kan staan zonder hierbij vastgehouden te worden. Staan zonder hulp is al heel wat! Lopen zonder hulp en zonder zich vast te houden zit er nog niet in, maar ook dat duurt niet lang meer. De eerste stapjes kunnen namelijk al komen, en dat is een heel bijzonder moment. Vergeet niet de camera klaar te leggen!

Cognitief

Ook op het gebied van cognitie gebeurt er van alles en nog wat. De baby leert nog meer over taal en begint met het maken van geluiden die nog niet eerder gemaakt zijn. Ook kan de baby steeds beter zelf eten door dit met de vingers te doen. Dit wordt ook wel de pincetgreep genoemd waardoor ze het voedsel kunnen binnenkrijgen zonder hulp. Het drinken uit een bekertje zal ook redelijk goed gaan.

Qua taal kan de baby wellicht al wat woordjes die bestaan uit een lettergreep. De kans dat de baby dit kan is groot, maar er is ook een kleine kans aanwezig dat er al woordjes van twee lettergrepen worden gezegd. Buiten spelen vindt de baby steeds bij 11 maanden leuker en de baby is ontdekkend bezig en leert hoe hij/zij iets kan krijgen. Ten slotte is de baby steeds meer geïnteresseerd in kleuren en vormen. Perfect dus als er puzzels in huis zijn die te maken hebben met de juiste vorm bij elkaar zoeken of waarbij kleuren een belangrijke rol spelen. Zo kan een ouder ook goed zien of de baby hierin verdere ontwikkeling maakt.

Wederom genoeg om niet te missen. De baby kan steeds meer zelf en voor je het weet kunnen ze al lopen zonder hulp, maar dat is bij 11 maanden nog niet bij alle baby's het geval.

 

alles voor de babykamer
kinderwagen

Bekijk ook eens: