Ontwikkeling baby 1 maand - Je baby is geboren de zwangerschap is achter de rug. En daarmee is ook een einde gekomen aan de veilige en warme plek in jouw buikje waar je baby 9 maanden in heeft gezeten.

In de eerste maand is je baby nog erg klein en teer. De schedelplaten zijn nog niet helemaal gesloten en daardoor is er in het midden van het schedeltje een plekje dat zachter is dan de rest van het hoofdje. Dit is de fontanel. In de komende maanden zullen de schedelplaten langzaam sluiten. Daarnaast zijn de nekspiereontwikkeling baby eerste maandn ook nog niet sterk genoeg om het hoofdje volledig te ondersteunen. Ondersteun daarom het hoofdje goed bij het dragen van je baby. De nekspieren zullen zich ook ontwikkelen in de komende maanden. Dit zul je zelf al zien wanneer je baby in staat is om het hoofdje een beetje op te tillen wanneer je baby op de buik ligt.

Slapen

De eerste dagen na de geboorte zal je baby vooral veel slapen, namelijk zo’n 16 tot 20 uur per etmaal. Je baby heeft dan nog geen dag en nachtritme, dat komt pas later. Dus dat betekend dat je baby maar een paar uurtjes per dag wakker is, en je zult zien dat dit wel eens voorkomt wanneer jij dan lekker ligt te slapen!

Groeien

Direct na de geboorte zal je baby flink gaan groeien, ongeveer een halve centimeter per dag! Daarnaast zal het gewicht toenemen met ongeveer 17 gram per dag.

Natuurlijk zijn dit gemiddelden en de groei en ontwikkeling van je baby zal bij het consultatie bureau bijgehouden worden. Je zult daar de komende tijd bij elk bezoek een update krijgen over hoe je baby zich de afgelopen tijd ontwikkeld heeft. Vaak wordt dit onderbouwd met duidelijke grafieken.

gehoortest baby
gehoortest baby

Zintuigen

In de eerste 2 maanden kan je baby nog niet zoveel zien. Vooral in de eerste maand kan je baby alleen licht van donker onderscheiden. Het beste kan je baby zien op een afstand van ongeveer 20 tot 25 centimeter. En laat dit nu net de afstand zijn van jouw gezicht naar je baby wanneer je je baby borstvoeding geeft! Horen daarentegen kan je baby wel al. Vooral de hogere tonen. Komt dat even goed uit want iedereen praat automatisch in een hogere toon tegen een baby! In de eerste week na de geboorte zal je baby een gehoortest ondergaan. In deze gehoortest krijgt je baby geluidjes te horen. Wanneer je baby het hoort zal je kindje een geluidje terugsturen naar het test apperaat. De test duurt ongeveer een paar minuutjes en je krijgt direct het resultaat te horen. Je baby is tijdens je zwangerschap al gewend geraakt aan je stem, deze gewenning zal na je zwangerschap doorgaan. Ook zal je baby gewend raken aan de stemmen die hij of zij vaak hoort, bijvoorbeeld de stem van pappa en broertjes of zusjes.

Je baby kan al 2 dagen na de geboorte goed ruiken. Je baby zal snel aan de geur van de mama gewend raken, en als papa of iemand anders dikwijls de baby verzorgd dat je kindje ook gewend raken aan de geur en stem van die persoon.

Hielprik

In de eerste week na de geboorte zal je baby een hielprikje ondergaan. Deze doet nauwelijks pijn en is erg belangrijk. Het bloed van het hielprikje zal onderzocht worden op een aantal zeldzame ziektes. De meeste van deze ziektes zijn erfelijk en niet te genezen. Gelukkig komen deze ziektes niet vaak voor en zijn ze wel goed te behandelen.

Geniet lekker van je baby! Veel knuffelen, praten en liedjes zingen tegen je baby. Hierdoor wordt de band tussen moeder en baby alleen maar sterker.

 

 

 

alles voor de babykamer
kinderwagen

Bekijk ook eens: