Klusjes voor kinderen: wat kan jouw kind doen in huis?

De gemiddelde moeder heeft het ontzettend druk. Niet alleen met de kinderen, maar ook met haar werk, haar sociale leven en natuurlijk het huishouden. Kun jij wel wat hulp gebruiken in huis? Dan is het helemaal niet verkeerd om je kinderen af en toe aan het werk te zetten. De kids vinden het niet alleen leuk om mama te helpen, maar leren hier bovendien veel van (bijvoorbeeld over zelfstandigheid). Wil jij jouw kinderen een beetje mee laten helpen in huis, maar weet je niet zo goed welke klusjes ze kunnen doen? Lees dan snel verder, want in dit artikel lees je welke klusjes jouw kinderen prima op kunnen pakken.

Klusjes voor peuters

De meeste moeders betrekken hun peuters niet bij het huishouden. Het is natuurlijk een beetje vreemd om jouw 2-jarige een dweil te geven, maar die kleine kan bepaalde klussen best opknappen. Zo kun je jouw peuter best vragen zijn of haar jas zelf op te hangen of de schoentjes zelf in de schoenenkast te zetten. Hebben jullie gegeten, dan kan jouw kind best zijn of haar bordje op het aanrecht zetten (met behulp van een krukje voor het aanrecht). Het inruimen van de vaatwasser is wat te veel gevraagd, maar het afruimen van de tafel vindt een peuter vaak zelfs leuk.

Geeft je kind aan meer te willen doen in huis, dan kun je dit best proberen. Sommige kinderen vinden het bijvoorbeeld leuk om mama te helpen bij het doen van de afwas. Anderen vinden het leuk om te zien hoe mama de was doet. Misschien kunnen zij nog wat vieze was verzamelen in huis? Dit lijkt een vervelend klusje, maar kinderen vinden het hartstikke leuk om op zoek te gaan naar vieze sokken.

Klusjes voor kleuters

Een kleuter is nog zelfstandiger en handiger dan een peuter. Heb je een kleuter in huis rondlopen, dan kan hij of zij je prima helpen met diverse huishoudelijke klussen. Ten eerste kan een kleuter prima zijn of haar eigen spullen opruimen. Hebben jullie bijvoorbeeld samen zitten verven of kleien, dan kan je kind prima alle spulletjes zelf weer opbergen. Is de kamer van je kind een flinke troep, dan kunnen jullie dit samen opruimen. Je laat je kind het meeste werk doen en houdt zelf vooral toezicht. Laat je jouw kind meer doen, dan heb je hier later alleen maar profijt van. Hoe vroeger je begint met het zelf opruimen van de kamer, hoe beter dit namelijk in het systeem gaat zitten. Dit betekent dat jij minder vaak speelgoed, kleding en andere spulletjes aan het opruimen bent.

Daarnaast kun je je kleuter ook leren vuile was in de wasmand te doen, vieze vaat op het aanrecht of in de wasbak te zetten en de wc netjes achter te laten. Heb je meerdere kinderen, dan kunnen zij na het eten prima de tafel afruimen. Natuurlijk help je wel een beetje mee, maar ook je kinderen mogen een bijdrage leveren aan het huishouden. Door je kinderen te leren goed op te ruimen en samen dingen te doen in huis, bespaar je jezelf een hoop werk.

 

Huisdieren en kinderen

Heb je huisdieren, dan heb je nog wat extra klussen in het huishouden. Ook deze klusjes kun je samen met jouw peuter(s) of kleuter(s) opknappen. Je kunt bijvoorbeeld samen de hond uitlaten, maar ook samen de kat eten geven of het konijnenhok verschonen. Zeker als je een huisdier voor je kind hebt gekocht, is het belangrijk hem of haar ook een rol te geven in de dagelijkse verzorging van dit dier.

Betrek jij je kind(eren) bij huishoudelijke klusjes

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Bekijk ook eens: