Vijf tips om je kind beter te leren eten
Als ouder wil je natuurlijk dat je kinderen zo gevarieerd en gezond mogelijk eten. Maar wat doe je wanneer je een moeilijke eter in huis hebt? Zodra kinderen wat ouder worden beginnen ze een eigen smaak te ontwikkelen en kan het zomaar zijn dat ze iets van de ene op de andere dag niet meer lusten. Hoe zorg je ervoor dat je kind langzaam maar zeker weer beter wordt in het proberen van nieuwe dingen of gewoon weer meer eet? Hier zijn een aantal handige tips.
1. Laat ze meedenken
Kinderen weten vaak ontzettend goed wat ze wel of niet willen eten, maar je moet ze wel de ruimte geven om dit aan te kunnen geven. Bespreek af en toe eens wat er voor het avondeten op het menu moet komen te staan. Door samen te overleggen betrek je je kind echt bij het eten, waardoor ze aan tafel met meer plezier en enthousiasme eten. Wat dacht je van samen winkelen in de supermarkt? Zo kunnen jullie samen een leuke maaltijd bedenken die iedereen lekker vindt.
2. Een leuke presentatie
Het oog wil natuurlijk ook wat, dus wanneer je een lekker hapje hebt bereid is het zonde wanneer je er geen leuke presentatie aan geeft. Je hoeft natuurlijk geen opmaak als een sterrenchef voor elkaar te krijgen, maar door een snack of maaltijd een beetje leuk op te maken kan het zomaar zijn dat je kindje er liever van eet. Denk bijvoorbeeld aan groenten en fruit in leuke vormpjes of een vrolijk bordje tijdens het avondeten.
3. Geef keuzes
Wanneer je zelf kookt heb je natuurlijk altijd de keuze om te eten wat je lekker vindt. Kinderen hebben die luxe meestal niet waardoor ze soms met tegenzin naar hun bord staren. Het helpt om meerdere keuzes te geven tijdens het eten. Kook bijvoorbeeld verschillende groentes en laat ze zelf kiezen welke ze het lekkerste vinden. Ook voor tussendoortjes werkt deze methode goed. Willen ze liever een appel of een handje met rozijnen?
4. Eten verstoppen of juist niet?
Je hebt misschien weleens gehoord over het verstoppen van "vies" eten in een maaltijd. Groenten kunnen gepureerd worden en in een lekkere tomatensaus worden verwerkt waardoor je kindje al zijn gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt zonder tegen te sputteren. Sommige kinderen zijn juist helemaal anders. Wanneer de methode met het verstoppen niet werkt kun je proberen om de groenten, vlees en koolhydraten van elkaar te scheiden. Zo bepalen ze zelf wat ze eten en wanneer ze het eten.
5. Ben duidelijk
Soms hebben kinderen gewoon behoefte aan duidelijkheid en goede regels. Spreek daarom voor het eten af hoeveel ze van hun bord moeten leegeten en houd je zelf ook aan deze regels. Het werkt niet om te onderhandelen, want dan leren je kinderen dat er toch een manier is om onder het eten uit te komen. Gezond eten is nou eenmaal belangrijk, dus het is goed dat ze dit al op jonge leeftijd leren.
