Je baby nieuwe smaakjes laten proeven - hoe pak je dat aan?

Je baby nieuwe smaakjes leren valt niet altijd mee. Je baby zal nieuwe smaakjes niet altijd even lekker vinden en vervolgens een grimas trekken en/of het eten uitspugen. Maar toch is het een goed idee om niet meteen op te geven. Want als je kindje nu veel smaken leert kennen, dan zal hij of zij later ook gevarieerd gaan eten en dat is weer goed voor de gezondheid van je kindje!

Overgang naar vast voedsel

De overgang van borstvoeding of flesvoeding is voor je baby een enorme overgang. Deze overgang kost meestal Je baby leren proeven 1een paar maanden. Rond de 6e maand begin je hier langzaam mee.

Als je baby borstvoeding krijgt dan went je baby wel al een beetje aan andere smaken. Dit heeft te maken met het feit dat de smaak van de borstvoeding invloed kan hebben op hetgeen jij als moeder hebt gegeten. Baby's die borstvoeding hebben gehad wennen dikwijls makkelijker aan nieuwe smaken dan baby's die flesvoeding hebben gehad.

Wennen aan nieuwe smaken

Voor baby's is een nieuw smaakje een hele nieuwe wereld en daarom kan dit best een beetje spannend zijn. Waar borst of flesvoeding zoet en romig is, heeft vast voeding veel verschillende smaken. Het kan opeens heel zuur of bitter zijn. Naast de smaak moet je baby ook wennen aan de structuur van het voedsel. Dit kan kleverig, glibberig, ruw, glad, droog of prikkelend zijn.

Als je baby iets niet in één keer lekker vindt, wees dan begripvol en geduldig. Laat je baby langzaam wennen aan een nieuwe smaakje. Soms gaat het in een keer goed, soms lukt het je kindje pas na 10x proeven om aan de smaak te wennen. Onthoud ook dat baby's een persoonlijke smaakvoorkeur hebben. Dus hij hoeft lang niet alles even lekker te vinden als de broertjes of zusjes.

Je baby leren proeven 2

Wel is het een goed idee om op een zo vroeg mogelijke leeftijd je baby te laten wennen aan nieuwe smaakjes. Want als je baby eenmaal de peuterleeftijd heeft bereikt dan zal het moeilijker worden aangezien ze dan iets koppiger worden.

Adviezen

  • Laat je kindje zelf iets in het mondje stoppen. Dit kan met het handje of met een lepeltje. Met 6 maanden zal het nog niet lukken maar een paar maandjes later kun je dit zeker al proberen.
  • Eet zelf ook mee, liefst hetzelfde, Hiermee motiveer je je kindje om ook te eten, als is het maar uit nieuwsgierigheid.
  • Zorg dat het eten er lekker en leuk uitziet zodat het meer uitnodigt om te eten. Denk hierbij aan een mooi bordje/lepeltje of in een mooi vormpje.
  • Lust je baby het echt niet? Probeer het dan eens met iets anders te combineren. Of maak het op een andere manier klaar. Voedsel verstoppen is ook een truukje dat vaak helpt. Zo kun je een stukje banaan verstoppen onder een beetje yoghurt of appelmoes.

 

 

alles voor de babykamer
kinderwagen

Bekijk ook eens: