Kruiken gebruiken bij je baby

Als je kleine nog veilig in de baarmoeder zit, wordt alles voor hem of haar geregeld. Ook de temperatuur wordt automatisch aangepast. Zodra je wondertje op de wereld komt, zal het babylichaampje deze temperatuur zelf moeten gaan regelen. Als ouders is het echter wel slim daar af en toe een handje bij te helpen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan kleding. Ook wordt er de eerste weken vaak gebruik gemaakt van kruiken. Maar welke kruiken kun je eigenlijk het beste gebruiken en hoe gebruik je deze? Dat is voor veel vaders en moeders soms best nog lastig, zeker als de kraamverzorgster weg is. Daarom wordt je in dit artikel alles verteld wat je moet weten over de kruiken voor de baby!

Welke kruiken kun je gebruiken?

Er zijn talloze verschillende kruiken beschikbaar. Opvallend genoeg is er echter maar één type echt geschikt voor baby's. Dat zijn metalen kruiken. Hoewel je het beste gebruik kunt maken van een nieuwe kruik, kun je ook tweedehands kruiken gebruiken. Controleer in beide gevallen vooraf altijd of ze niet lekken.

Wanneer gebruik je kruiken?

Er zijn verschillende redenen op te noemen waarom mensen gebruik maken van kruiken. Bijvoorbeeld om voor het slapen gaan het bedje van de kleine te verwarmen. Dat kan bijvoorbeeld ook met de kleertjes van de baby wanneer deze in bad zit. Soms komt het ook gewoon voor dat je kindje het koud heeft. Je kunt er dan voor kiezen om een kruikje in bed te leggen. Doe dit echter nooit zonder overleg met de kraamverzorgster of verloskundige. De temperatuur is namelijk erg belangrijk. Wanneer de temperatuur van je kind onder de 36,5 graden ligt, kun je het beste twee kruiken tegelijk in het bedje leggen. Is de temperatuur tussen de 36,5 en de 36,7 graden? Dan kun je er eentje minder gebruiken. Wanneer de temperatuur 36,7 graden of hoger is, gebruik je helemaal geen kruiken.

Het gereedmaken

Nu er besproken is wanneer je een kruik het beste kunt gebruiken, is het tijd om te kijken naar de wijze waarop je deze gebruikt. Ofwel: hoe kun je kruiken vullen en gereed maken voor gebruik? Allereerst kook je met behulp van de waterkoker wat water. Zet de kruik vervolgens in de gootsteen en vul deze met het kokende water. Daarna kun je voorzichtig de dop erop draaien. Het is verstandig om dit met een handdoek te doen, omdat je anders wel eens je handen zou kunnen verbranden. Controleer vervolgens goed of er geen lek aanwezig is en gebruik een kruikenzak om verbranding te voorkomen. Knoop de kruikenzak goed dicht en vervolgens is alles klaar voor gebruik!

In het bedje leggen

Daarna is het uiteraard tijd om de kruikenzak in het badje van je baby te leggen. Doe dit over het algemeen minimaal een kwartier en maximaal een half uur voor het slapen gaan. Het is overigens wel ontzettend belangrijk om de kruikenzak eruit te halen voordat je de kleine in bed legt! Als je deze toch wilt laten liggen tijdens het slapen, zorg dan dat je kindje er niet te dicht bij ligt. Zorg altijd voor minimaal een handbreedte afstand en leg er een dekenplooi tussen. Je zult versteld staan van hoe lekker je kindje zal slapen!
 

Warmtekussen

 

Een warmtekussen is ook een goed alternatief voor een kruk.
Deze is te koop bij Bol.com. Klik hier voor meer informatie over dit product.

Polls

Heb je ooit kruiken voor je baby gebruikt?

Laden ... Laden ...

Bekijk ook eens: