Tanden poetsen bij je baby - De eerste tandjes van je baby komen rond de 5e en 6e maand door. Dit betekend dat je vanaf dat moment al aan gebistsverzorging moet doen, oftewel tandjes poetsen. Hiermee leg je een goede basis voor een gezond volwassen gebit voor je kindje.

Hoe vaak moet ik de tanden van mijn baby poetsen?

In het begin hoef je nog maar een keer per dag de melktandjes van je baby te poetsen. De beste tijd om dit te doen is 's avonds voor het slapen gaan. Hiermee voorkomt je de minste kans op gaatjes.
Wanneer je kindje 2 jaartjes oud zijn poets je 2 keer per dag.

Tandpasta

Gebruik speciale tandpasta voor peuters en baby's. Hier zit minder fluoride in dan volwassen tandbasta en is beter voor het gebit van je kindje. Ook bij het doorslikken van de tandpasta kan dit geen kwaad.

Tandenborstel

Naast tandpasta is er ook een apparte baby tandenborstel die je gebruikt om het gebit van je baby te poetsen. Met deze speciale tandenborstel kom je overal makkelijk bij en is ook zachter dan tandenborstels voor oudere kinderen en volwassenen.
Ook is er een speciale vingertandenborstel verkrijgbaar. Deze is speciaal ontworpen voor kindjes tussen de 4 en 24 maanden. Met deze vingertandenborstel maak je het gebit en de mond van je kindje nog veiliger en makkelijker schoon.

Hoe poets je de tandjes van je baby (Tips!)

Met onderstaande tips zal het poetsen makkelijker:

  • Geef je baby iets om vast te houden, hiermee voorkom je dat hij naar de tandenborstel grijpt.
  • Maak er een gezellig momentje van, vertel een verhaaltje of zing een liedje tijdens het poetsen.
  • Poets niet te gehaast, neem je tijd zo blijft je baby ook rustig.
  • Poets ook voorzichtig waar nog geen tanden zijn. Hiermee masseer je het tandvlees en kan verlichtend werken wanneer andere tanden en kiezen doorkomen. Daarnaast verwijder je ook kleine voedselrestjes uit de mond van je baby.
  • Zorg dat je kindje steun heeft door 'm vast te houden of 'm op de rug te leggen op het bedje tijdens het poetsen.
  • Spoelen is na het tanden poetsen bij je baby niet nodig, in tegenstelling tot bij oudere kinderen en volwassenen. Het is sowieso lastig om (zonder al te veel te knoeien) je baby's mond met water te spelen, maar door niet te spoelen zal fluoride langer effectief blijven in de mond.

Extra tip:

Bij bol.com kun je online een compleet setje kopen,
namelijk een vingertandenborstel en tandenpasta voor je baby voor slechts Eur 7,50!.

Klik hier voor meer informatie.

Bekijk ook eens: