Lactatiekundige, wat is het en wanneer heb je het nodig?

Wanneer je problemen hebt met het geven van borstvoeding, kan een lactatiekundige een uitkomst zijn. Voor je weet dit een oplossing is, moet je weten wat het is, wat hij of zij kan en wanneer je er gebruik van maakt.

Wat is een lactatiekundige?

Het antwoord op deze korte vraag is: borstsvoedingspecialist. Voor veel mensen zal dit woord ook herkenbaarder zijn. Deze specialist geeft hulp en advies aan moeders bij het geven van borstvoeding. Om dit beroep op te kunnen oefenen, volg je een speciale opleiding. Wanneer zij een certificatie op zak hebben, hebben ze al een internationaal examen gedaan. Na het behalen van dit examen krijgen ze de titel International Board Certified Lactation Consultant. Met deze titel op zak, kan hij of zij in dienst treden bij een zorginstelling, maar kan hij of zij ook voor zichzelf beginnen.

Wat kan een lactatiekundige?

Er is een heel rijtje van taken om op te noemen als het gaat om de taken van de borstvoedingsspecialist. Hij of zij kan voorlichting en advies geven, maar kan ook helpen wanneer er aanlegproblemen zijn of wanneer het kindje de borst of de fles weigert. Daarnaast geeft hij of zij kolfadviezen en helpt bij borstvoeding na een operatie, bij ziekte van de moeder, bij medicijngebruik, bij vroeggeboorte en aan het geven van borstvoeding aan meer kind. Ook kan hij of zij helpen bij het afbouwen van de borstvoeding. Kortom, de borstsvoedingspecialist kan je bij alles helpen wat te maken heeft met borstvoeding.
Dit kan op verschillende manieren. Een consult kan plaatsvinden bij je thuis of op de praktijk. Vaak is een consult thuis, omdat de specialist dan kan observeren tijdens het geven van borstvoeding. Telefonisch is ook mogelijk, maar dat is alleen handig wanneer je een korte vraag hebt. Hetzelfde geldt voor de e-mail. Vaak zijn er ook mogelijkheden met betrekking tot een inloopspreekuur.

Wanneer schakel je een lactatiekundige in?

Voor het inschakelen van een specialist, hoef je niet te wachten tot je problemen hebt met borstvoeding geven. Het is handig om aan het einde van je zwangerschap of wanneer het kindje er net is contact op te nemen. Je leert tijdens een consult veel dingen die handig zijn voor de praktijk. Daarnaast is het contact dan al gelegd, wat fijn is als er problemen komen met de borstvoeding. Je kunt een borstvoedingspecialist bij jou in de buurt vinden via de website van de NVL. Ook bij het consultatiebureau is hier genoeg informatie over te verkrijgen.