Het belang van vaccinaties

Door inentingen beschermt het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne) de Nederlandse bevolking tegen ziektes die vroeger veel problemen veroorzaakten. Denk hierbij aan ziektes zoals:

  • polio
  • kinkhoest
  • difterie
  • tetanus

Door het gebruik van vaccinaties zijn deze ziektes zo goed als verleden tijd in Nederland (en ook in België). In Nederland is ongeveer 95% van de bevolking ingeënt. Doordat zoveel mensen zijn ingeënt kunnen ziektes zich ook niet meer verspreiden. Kortom: inentingen zijn belangrijk om te voorkomen je kindje ernstig ziek wordt en dat ernstige ziektes terugkomen in Nederland.

vaccinaties_baby1Door je baby te vaccineren wordt het immuunsysteem van je baby sterker. Het lichaam van je kindje kan op een gecontroleerde manier afweercellen en antistoffen aanmaken tegen bacteriën die infecties en ziektes veroorzaken. Dit gebeurd ook zonder vaccinaties maar dat gaat niet altijd goed. De risico's zijn dan te groot, het lichaam moet dan hard werken tegen de ziekte en dit kan leiden tot een ware uitputtingsslag. Als de ziekte (zoals kinkhoest bijvoorbeeld) ernstig genoeg is, is de kans dat je baby het zonder vaccinaties het niet eens overleeft.

Via de moeder krijgt je baby een aantal antistoffen mee (in de laatste weken van de zwangerschap) maar de moeder heeft alleen antistoffen meegegeven van ziektes die ze zelf heeft meegemaakt. En dat zijn lang niet alle ziektes. Van de ziektes die de moeder nog niet heeft gehad zijn nog geen antistoffen ontwikkeld. En die heeft de baby dan ook niet meegekregen. Ook is het zo dan niet alle antistoffen overgaan van moeder op kind.

Hoe worden vaccinaties gegeven

De vaccinaties worden uitgevoerd tijdens een controle bij het consultatiebureau (zie schema onderaan dit artikel). De verpleegkundige zal je baby dan een prikje geven. Om je kindje een veilig gevoel te geven mag hij of zij bij jou op schoot zitten tijdens het toedienen van de vaccinatie. Het prikje gaat heel snel en is voorbij voordat jevaccinaties_baby2 het weet. Soms merkt je baby het niet eens.

Pas als je kindje wat ouder is, en zich er van bewust is dat er een prikje komt, zal het banger zijn voor de pijn. Het prikje zelf doet heel even pijn. Beloon je kindje dan met iets lekkers (neem dit mee), ook al heeft je kindje gehuild.

Bijwerkingen van een inenting komen niet veel voor. Wel kan je baby of kindje een beetje last hebben van de inenting. Lichte koorts kan zich voordoen of je kindje kan een beetje huilerig zijn na de prik. Het prikwondje kan een beetje rood en pijnlijk worden.

Bij medische gevallen wordt je kindje pas later gevaccineerd, de vaccinatie zal dan worden uitgesteld. Een paar voorbeelden hiervan zijn:

  • bloedtransfusie
  • bestraling
  • klachten na een vorige vaccinatie
  • transplantatie van het mergbeen
  • hoge koorts
  • als je kindje ernstig ziek is

 

Vaccinatieschema

Volgens het rijksvaccinatieprogramma krijgt je kindje de inentingen op de volgende leeftijd:

Leeftijd kind Inenting voor
2 maanden DKTP-Hib-HepB en Pneu
3 maanden DKTP-Hib-HepB en Pneu
4 maanden DKTP-Hib-HepB en Pneu
11 maanden DKTP-Hib-HepB en Pneu
14 maanden BMR en MenC
4 jaar DKTP
9 jaar DTP en BMR
12 jaar HPV (3x, alleen voor meisjes)

 

 

kinderwagen

Bekijk ook eens: