Snel zwanger worden na bevalling - Hoe snel kan je na een bevalling weer zwanger worden?

Veel vrouwen denken dat ze de eerste maanden na een bevalling niet zwanger kunnen worden. Let op, dit is niet waar!

Sommige vrouwen worden 2 à 3 weken na de bevalling alweer zwanger, zelfs al voordat ze weer ongesteld waren.

Zwanger worden is voor de veel vrouwen wel het laatste waar ze aandenken vlak na een bevalling. Meestal zijn er nog te veel fysieke ongemakken om daar überhaupt aan te denken. En je hoofd zal er al helemaal niet naar staan, je wilt eerst genieten van je newborn.
Voor degene die een snelle gezinsuitbreiding willen is de vraag 'hoe snel kan je na een bevalling weer zwanger worden' wel interessant. Maar ook voor degene die juist willen voorkomen dat ze na een bevalling weer zwanger worden is het goed om dit artikel te lezen. In dit artikel zal ik dan ook ingaan op de zaken welke er voor zorgen dat je weer snel zwanger kan worden, en wat je kan doen om dit juist te voorkomen.

De eerste ovulatie na de bevalling

Het is normaal dat je na de bevalling nog enkele weken bloed verliest uit de vagina. Het bloeden moet wel steeds minder worden. Het bloeden mag niet langer dan 6 weken duren.

Als je veel bloed blijft verliezen, of weer meer bloed gaat verliezen nadat het al minder was geworden of als je na 6 weken nog steeds bloed verliest dan moet je aan de bel trekken bij je verloskundige, gynaecoloog of behandelend arts.

In de 6 weken na de bevalling is de kans op een nieuwe zwangerschap klein. De kans dat je wel zwanger wordt is dan wel klein, maar dit komt wel degelijk voor. Er zijn genoeg voorbeelden van vrousnel zwanger worden na bevallingwen die 2 à 3 weken na de bevalling alweer zwanger zijn geraakt. En dat voordat ze weer menstrueerde. Dat je zwanger kan worden voor je menstruatie komt doordat je eisprong 2 weken voor je menstruatie plaats vindt. Op het moment van je eisprong, je ovulatie, ben je vruchtbaar.

Normaal gesproken zal je menstruatiecyclus, en dus ook je ovulatie, na een week of 8 à 10 weer opgang komen. Vanaf dit moment kan je dus weer zwanger worden. Je lichaam is na ongeveer 6 weken vanaf de bevalling weer klaar om te vrijen. Of je lichaam er klaar voor is kan je met je verloskundige bespreken tijdens de nacontrole, welke doorgaans 6 weken na een bevalling plaats vindt. Begin altijd weer rustig en voorzichtig met vrijen. Als je borstvoeding geeft dan zal je droger zijn dan normaal, het is goed om dan glijmiddel te gebruiken.

Het is normaal dat veel vrouwen na de bevalling een hele tijd nog niet in de stemming zijn voor seks. Dat is normaal dus geen paniek en geef het zijn tijd, de zin komt vanzelf weer terug.

De rol van borstvoeding

Het geven van borstvoeding stelt de start van je eerste menstruatiecyclus uit. Het is echter een verkeerde aanname dat je niet zwanger kan worden terwijl je borstvoeding geeft. Het geven van borstvoeding geeft je voor 98% zekerheid dat je niet zwanger kan worden. En dat alleen in de periode dat je je baby niets anders dan borstvoeding geeft, om de maximaal 4 uur, en dat ook 's nachts. Zodra je je baby bijvoeding of ook vaste voeding gaat geven wordt de kans dat je menstruatiecyclus weer opgang komt alweer groter. En zodra je menstruatiecyclus weer opgang is kan je weer zwanger worden.

Wil je 100% zekerheid hebben dat je niet zwanger wordt dan zal je alweer met een vorm van anticonceptie moeten beginnen. Indien je borstvoeding geeft en weer de pil wilt gaan gebruiken, gebruik dan niet de pil die je slikte voordat je zwanger werd. Het is namelijk zo dat in de (meeste) pil 2 hormonen zitten, namelijk oestrogenen en progestagenen. Oestrogenen verminderen de productie van je moedermelk. Bovendien veranderd oestrogeen de samenstelling van de moedermelk. Omdat er ook oestrogeen in je moedermelk zal komen kan dit de hersenontwikkeling van je baby negatief beïnvloeden. Er is voor vrouwen die borstvoeding geven een speciale pil verkrijgbaar. In deze anticonceptie pil zit geen oestrogeen. Deze pil heet Cerazette en is alleen op recept verkrijgbaar. Cerazette is zeer betrouwbaar zolang je borstvoeding geeft, zodra je stopt met borstvoeding echter niet meer. Hou hier rekening meer. Als je Cerazette wilt gaan gebruiken dan kan je dit met je huisarts bespreken.
Als je nog niet weet met welke vorm van anticonceptie jullie verder willen dan kan je in deze periode een condoom gebruiken. Gebruik hierbij glijmiddel op waterbasis, glijmiddel op oliebasis kan ervoor zorgen dat het condoom poreus wordt.

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert dat je je baby in ieder geval de eerste 6 maanden borstvoeding geeft. Als je alweer zwanger wordt terwijl je nog borstvoeding geeft dan zal je nieuwe zwangerschap er voor zorgen dat de voedingswaarde van je moedermelk slechter wordt. Je lichaam heeft de voedingsstoffen nodig voor je de nieuwe ongeboren vrucht, en geeft hier voorgang aan. Wil je je baby in ieder geval de eerste 6 maanden voeden met borstvoeding dan kan je dus beter maar even wachten met opnieuw zwanger worden.

Aanbevolen periode tussen een bevalling en een nieuwe zwangerschap

Gezondheidsorganisaties bevelen een periode van 18 tot 24 maanden tussen je bevalling en een nieuwe zwangerschap. Met deze periode geef je je lichaam goed te tijd om volledig te herstellen. Je lichaam is dan ook in staat om goede moedermelk te geven voor je baby. Bovendien heb je in deze periode dan de volledige aandacht voor je baby, in een periode waarin het kleintje de meeste zorg en aandacht nodig heeft.

Risico's van een snelle zwangerschap na bevalling
Al is het dus mogelijk om snel na je bevalling weer zwanger te worden, het is wel belangrijk dat je je beseft dat er risico's aan vast zitten. Als je 6 maanden na je bevalling alweer zwanger wordt dan heb je een verhoogde kans op complicaties zoals een miskraam. Een ander risico is een premature bevalling. Het is aangetoond dat de kans op een premature bevalling groter is als je binnen 18 maanden na je bevalling weer zwanger bent. Als je binnen 18 maanden na je bevalling weer zwanger bent dan zal je regelmatig gecontroleerd moeten worden door een gynaecoloog of verloskundige. Ook zal je in het ziekenhuis moeten bevallen.

Over de auteur

Robin is blogger op de site snelzwangerworden.nl. Ze schrijft met veel plezier over alles wat te maken heeft met zwanger worden en vruchtbaarheid.

alles voor de babykamer
kinderwagen

Bekijk ook eens: