Nageltjes van je baby knippen - Op deze pagina vind je handige tips en antwoorden over het knippen van de nageltjes van je (pasgeboren) baby.

Wanneer je baby pasgeboren is zijn de handjes en voetjes nog héél erg klein. Maar aan deze handjes en voetjes Nageltjes van je baby knippen 2zitten ook al nageltjes, en die zijn mogelijk nog erg scherp. Deze nageltjes zijn nog niet zo hard als die van een volwassen mens. De nageltjes kun je beter vergelijken met een soort vliesjes, maar vergis je niet, hiermee kunnen ze zich nog lelijk mee bezeren. De reden hiervan is dat je baby nog weinig controle heeft over de armpjes en beentjes.

Wanneer mag ik de nagels van mijn baby knippen?

Wanneer je baby 3 maanden oud is mag je de nageltjes knippen. Dit doe je met een speciaal nagelschaartje. Voor die tijd kun je de nageltjes voorzichtig vijlen of speciale sokjes aandoen waardoor hij/zij zichzelf niet meer open krabt. Scheur de nageltjes nooit af. Als je te ver scheurt kan het gaan bloeden en dit is erg pijnlijk voor je baby. Voor ons trouwens ook, stel het je maar eens voor.

Hoe moet ik de nagels van mijn baby knippen?

baby nagelschaartje
Een speciaal schaartje voor het veilig knippen van de nagels van je baby

Voor het knippen van de nagels van je baby gebruik je een speciale babyschaar. Deze schaar heeft stompe punten zodat wanneer je baby zich onverwachts beweegt zich niet bezeert aan het schaartje.
Knip nooit teveel nagel weg. Teveel kan pijnlijk zijn. De nageltjes (zeker die van de vingertjes) groeien snel dus je zult deze meer dan een keer per week moeten knippen.  Wanneer je kindje teveel tegenstribbelt is het een goed idee om dit samen met je partner te doen. De een houd je kindje vast, de andere knipt voorzichtig de nageltjes.
Belangrijk Knip nooit de nageltjes van je baby als je baby net in bad is geweest. De reden hiervan is dat de nageltjes dan heel zacht zijn en je hierdoor per ongeluk in een vingertje of teentje kunt knippen.

Vijlen in plaats van knippen

Vijlen van de nageltjes kan ook, maar wordt door de meeste baby's als vervelend ervaren. Het gevoel en het geluid kan je voor je baby onprettig zijn. Het voordeel met vijlen is dat je beter kunt zien wanneer je moet stoppen. Het is dus wel veiliger. Probeer zelf uit wat bij jou situatie het beste is.

Een ongelukje bij het knippen van de nageltjes

Mocht je ooit in een teentje of vingertje hebben geknipt, spoel het vingertje of teentje dan af met koud water. Vervolgens wikkel je een gaasje om het wondje heen en druk het zachtjes aan. Na enkele minuten zal het bloeden stoppen. Gebruik geen pleister. Je baby kan de vinger met pleister in de mond steken en door de pleister stikken. Wel kun je even een pleister gebruiken om het bloeden te stoppen. Maar doe het daarna er weer af.

Een infectie in de buurt van de nageltjes

Je kunt een infectie herkennen aan een gezwollen rode teentje of vingertje. Neem dan contact op met je huisarts. Deze zal een antibiotica kuur voorschrijven om de infectie te verhelpen. Voorkom een infectie door de nageltjes van je baby met je tanden af te bijten. De bacteriën van je mond kunnen een ontsteking veroorzaken. Bovendien loop je ook nog eens de kans dat je meer afbijt dan de nageltjes. Dit wil je je kindje natuurlijk niet aandoen.

Bij het consultatiebureau kun je eventueel nog praktische tips vragen over zit onderwerp.
 
Terugkeren naar Na de Zwangerschap
 

alles voor de babykamer
kinderwagen

Bekijk ook eens: