Maak je woning babyproof - babyveilig - Op het moment dat je baby mobiel gaat worden, is het belangrijk dat je woning hierop voorbereid is. Er schuilen velen (kleine) gevaren in je huis voor je baby waar jezelf wellicht niet aan gedacht hebt. In dit artikel vind je aandachtspunten waar je aan moet denken om je wonimaak je woning babyveilig 1ng 'babyproof' te maken. Een veilige woning voor je baby is erg belangrijk, vooral in de eerste 3 levensjaren van je kindje.

Vanaf 3 a 4 maanden begint je baby mobiel te worden. Het begint met rollen, daarna tijgeren (zich voortbewegen,   liggend op de buik met handjes en voeten), daarna kruipen en tenslotte lopen. Zodra je kindje merkt dat ie zelf kan bewegen is de box of het dekentje op de grond niet meer interessant genoeg, je kindje wil dolgraag de omgeving verkennen. En dan liefst alles in het mondje steken wat voor handen ligt....

Hier enkele tips om je woning veiliger te maken:

 1. Heb je trappen in je huis? Plaats traphekjes om te voorkomen dat je baby ongezien de trappen betreden met alle gevolgen van dien.
 2. Laat kindveilige stopcontacten plaatsen. Kinderen kunnen metalen voorwerpen hier in proberen te stoppen en zo zichzelf  elektrocuteren.maak je woning babyveilig 2
 3. Zorg dat scherpe punten / randen in huis worden vermeden. Je kunt bijvoorbeeld speciale hoekbeschermers hiervoor aanschaffen.
 4. Zorg ervoor dat je baby nergens aan kan trekken dat aan de muur hangt (bijvoorbeeld een kabel) wat dan omlaag kan vallen.
 5. Zorg dat er geen medicijnen binnen handbereik van je kindje liggen, verberg deze op een veilige en liefst hoge plek waar ze niet bij kunnen. Dit geld ook voor schoonmaakmiddelen!
 6. Zorg er verder voor dat er geen scherpe en gevaarlijke objecten rondslingeren in huis waar je kindje zich aan kan bezeren. Denk hierbij ook aan kleine objecten. Kleine kindjes stoppen alles in de mond dus vooral bij kleine spulletjes die in de mond passen is verstikkingsgevaar aanwezig!
 7. Heb je planten in huis? Controleer dan of deze niet giftig zijn, want ook hier kan je kindje iets van plukken en in de mond steken.
 8. Zorg dat je radiators niet te heet worden op plekken waar je baby kan komen. Je baby kan zich hier aan verbranden. Je kunt je radiator ook afschermen met radiator kasten / ombouw.
 9. Tip voor iets oudere kindjes: probeer er aan te denken dat ze zelf de kraanmaak je woning babyveilig 3 kunnen bedienen. Daarom is het een goed idee dat je wanneer je de kraan hebt gebruikt even af te sluiten met koud water. Als je kindje dan onverhoopt de kraan aanzet, dan krijgt ie koud water over zich heen in plaats van heet water!
 10. Je kunt je kastjes beveiligen baby speciale kastbeveiligingen voor je kindje, om te voorkomen dat je baby alles opentrekt en er spullen uithaalt die gevaarlijk voor hem/haar kunnen zijn.
 11. Ligt je kindje in bad? Blijf er dan altijd bij! Ga ook niet even weg om de telefoon op te nemen, want als je kindje omvalt en onder water ligt zul je dat niet horen. Je moet er niet aan denken....

Je kunt niet aan alle gevaren in huis denken, maar wel zoveel mogelijk vermijden. Maar bovenstaande checklist helpt je wel een beetje op weg. Loop met bovenstaande tips in gedachten nog eens door je woning en kijk wat je allemaal kunt verbeteren om je woning nog veiliger te maken voor je kindje.

 

 

alles voor de babykamer
kinderwagen

Bekijk ook eens: