Kwaaltjes na de bevalling - kwaaltjes na de zwangerschapAlle kwaaltjes die je tijdens de bevalling hebt gehad verdwijnen meestal na zwangerschap. De meeste kwaaltjes zijn al na een paar dagen of weg,  de rest van de zwangerschapskwaaltjes verdwijnt in de loop van tijd ook. Vaak wordt een periode van 9 maanden aangehouden om weer helemaal te herstellen van je zwangerschap. Maar je lichaam is vooral al druk bezig met herstellen in de eerste weken na je zwangerschap. De zwangerschapshormonen zijn een van de eerste zaken die je lichaam verlaten, hetgeen de oorzaak was van vele zwangerschapskwaaltjes.

Verder zijn er nog de volgende zaken waar je last van kunt hebben na je zwangerschap:

 • Vasthoudend vocht
  Het is mogelijk dat het extra vocht dat je lichaam heeft opgehoopt tijdens je zwangerschap niet snel verdwijnt. Deze extra vocht verlaat in de loop der tijd je lichaam via plassen en zweten. Je kunt dit proces versnellen door vaker het toilet te bezoeken, ook al voel je geen aandrang om te moeten plassen.
 • Opgezwollen borsten
  Dit kan ook nog een kwaaltje zijn na de zwangerschap. Dit kwaaltje heeft niets met het geven van borstvoeding te maken. Vaak gaat dit kwaaltje samen met tintelende handen en voeten.
 • Bloedverlies
  Het is normaal als je in de eerste weken na de bevalling meer bloed verliest (via de vagina) dan normaal. Vooral op de eerste dag na de bevalling zul je tijdens de eerste uren ervoor moeten zorgen dat je genoeg maandverband in huis moet hebben. Na 5 weken zou dit voorbij moeten zijn. Is dit niet zo, of heb je veel pijn bij deze bloedingen, neem dan contact op met je verloskundige of huisarts.
 • Pijn na een scheurtje of knipje tijdens de bevalling
  Wanneer een scheur of knipje heeft plaatsgevonden tijdens de bevalling is dit behandeld door een hechting toe te passen. Vaak kun je hier nog last van hebben in de vorm van pijn. Je kunt deze pijn verlichten door op een harde stoel te gaan zitten in plaats van een zachte zetel of bank. De hechtingen zullen vanzelf oplossen (tenzij is anders is vermeld). Zijn de hechtingen na een week nog steeds pijnlijk, neem dan contact op met je verloskundige of huisarts.
 • Aambeien
  Het is mogelijk dat de aambeien die je tijdens de bevalling (door het persen) hebt opgelopen nog niet meteen verdwenen zijn. Om deze sneller te laten verdwijnen kun je het beste vezelrijk eten waardoor je ontlasting zacht blijft. Zo heb je er ook het minste last van. Ook kun je een laxeermiddel gebruiken of zetpillen. Overleg dit wel eerst met je huisarts en leg uit dat je net bevallen bent. Lees hier meer over aambeien tijdens de zwangerschap.
 • Geestelijk welzijn
  Ondanks dat zwangerschapshormonen je lichaam verlaten is het mogelijk dat je geestelijk nog even wat minder stabiel bent. Dit kan zich uiten door vermoeidheid of emotionele buien, Vooral na het krijgen van je eerste kindje. Want dit is namelijk een grote emotionele gebeurtenis waar je niet direct overheen stapt. Het is goed mogelijk dat je hier niet de eerste dagen na de bevalling  last van hebt, maar dit pas na een dag of 4 dit begint op te spelen. Natuurlijk kan het ook zijn dat je hier helemaal geen last van hebt of juist heel veel.

Natuurlijk is het niet zo dat je al deze kwaaltjes na de bevalling hebt, misschien herken je een of meerdere kwaaltjes.  Vaak zijn deze kwaaltjes na het krijgen van een 2e of 3e kind al minder.
Maar ze kunnen voorkomen. Het belangrijkste is en blijft: geniet van je kindje! Je hebt hier de laatste 9 maanden naar uitgekeken en heel wat voor moeten doorstaan.
 

kinderwagen

Bekijk ook eens: