kraamperiode1Je hebt je zwangerschapsperiode en de bevalling achter de rug!
Dan begint nu de kraamperiode. De duur van de kraamperiode bedraagt ongeveer 6 weken. Dit is de tijd om te herstellen van de bevalling en het wennen aan de nieuwe situatie: het leven met je kindje.

Na de geboorte van (vooral bij je eerste) kindje staat de wereld helemaal op zijn kop! Je bent uitgeput van de bevalling, maar ook zielsgelukkig met die kleine in je armen! Je geniet van je baby, en de kersverse papa natuurlijk ook!

Herstellen na bevalling

Je lichaam zal zich ook moeten herstellen van de zwangerschap en de bevalling. Zo zal je baarmoeder zich weer samentrekken na de zwangerschapsperiode. Je kraamverzorgster zal hier dagelijks een controle op uitoefenen.

Keizersnede

Wanneer je een keizersnede hebt gehad zul je hiervan moeten revalideren. Dit kan soms wel weken duren. De eerste week revalideer je in het ziekenhuis, en daarna nog enkele weken thuis. De kraamverzorgster zal de operatiewond ook dagelijks controleren en verzorgen. De eerste anderhalve maand na de operatie mag je niet tillen om de genezing van de wond niet in de weg te zitten. De hechtingen kunnen hierdoor scheuren.

Ingeknipt

Wanneer je ingeknipt bent tijdens de bevalling, dan zijn er na de bevalling hechtingen aangebracht. Deze zullen vanzelf weer oplossen, maar je kunt hier toch nog last van hebben. Ze kunnen gezwollen zijn en bij het plassen kun je een branderig gevoel ervaren. Ook kan het zitten al een pijnlijk gevoel veroorzaken. Je kunt deze pijn een beetje verzachten door:

  • een washandje te nemen en hier ijsklontjes in te doen en voorzichtig tegen de wond te houden,
  • doe een vochtig maandverbandje in diepvries en leg deze voorzichtig tegen de wond,
  • gebruik een koud kompres,
  • Zorg dat hechtingen nooit direct in contact komt met het ijs, hierdoor zal de wond minder snel genezen.

Om een ontsteking te voorkomen spoel je de wond regelmatig schoon met lauw water (bijvoorbeeld in een douche). Om een branderig gevoel na het plassen te voorkomen, spoel je de vagina ook af met lauw water na het plassen en droog de wond na het spoelen goed af. Je mag hiervoor ook een föhn gebruiken als een handdoek te pijnlijk is. Neem altijd contact op met je arts of verloskundige wanneer je iets niet vertrouwd.

Kraamzorg

De kraamzorg daarentegen duurt meestal 8 dagen (49 uren). Bij speciale gevallen, zoals een bevalling bij een kraamperiode2keizersnede of als er andere medische complicaties zijn geweest kan de kraamzorg met enkele dagen verlengd worden.

Wanneer je in het ziekenhuis bent bevallen en je hebt in verband met medische redenen (zoals keizersnede) nog enkele dagen opgenomen in het ziekenhuis, dan gaan deze dagen van je kraamzorg af. Maar zoals hierboven beschreven is: het kan goed zijn dat je extra dagen kraamzorg krijgt bij medische gevallen. Problemen met het geven van borstvoeding is ook een reden om de kraamzorg te verlengen. Lees hier meer over de kraamzorg.

Controle van verloskundige

De dag na de bevalling komt de verloskundige nog even bij je langs om jou en je baby te controleren om te zien of alles goed gaat. Ook zal ze jou nog tips en adviezen geven die van toepassing zijn voor jouw situatie. Daarna zal de verloskundige ongeveer een week lang om de dag langs komen. Na deze week zal de zorg van de verloskundige worden afgesloten en wordt de zorg voor jou en je kindje aan een consultatiebureau (bij jou in de buurt) worden overgedragen. Sommige verloskundige komen na 6 weken nog eens langs voor een nacontrole. Informeer bij jou verloskundige of zij dit ook doet (en als je dit nodig vind).

Tijdens de controles worden de volgende zaken met je verloskundige besproken:

  • de gesteldheid van je pasgeboren kindje en jezelf
  • hoe je de bevalling hebt ervaren
  • het gebruik van voorbehoedsmiddelen, want anders loop je de kans om ongewild weer zwanger te worden, dit kan in theorie snel weer gebeuren
  • eventuele vragen, opmerkingen of problemen van jouw kant

Hielprik en gehoortest

Na de vierde dag komt krijg je bezoek van de verpleegkundige uit het consultatiebureau bij jou in de buurt. Deze zal 2 controles uitvoeren, namelijk de hielprik en de gehoortest.

De hielprik
Bij deze test wordt er een beetje bloed uit de hiel van je baby worden afgenomen. Dit bloed wordt in een laboratorium onderzocht op ernstige ziektes die weinig voorkomen. Genezen is vaak niet mogelijk, maar als deze (d.m.v. deze test) op tijd geconstateerd worden kunnen ze goed worden behandeld. Tijdens de prik mag je je baby zelf vasthouden zodat je hem of haar meteen kunt troosten en knuffelen na het prikje. Dit prikje gaat zo snel dat het mogelijk is dat je baby het niet eens opmerkt. Over de uitslag: wanneer je niets meer hoort dan is alles in orde. Is dit niet zo dan krijg je een bericht van je huisarts, meestal wel binnen een week of 3. Klik hier voor meer informatie over de hielprik.

De gehoortest
Om het gehoor van je baby goed te controleren krijgt je baby een korte gehoortest.
Deze test wordt uitgevoerd door een zacht dopje in een oortje te steken die een zacht knetterend geluid produceert. Als je baby een goed gehoor heeft zal het oortje een geluid teruggeven die de microfoon in het dopje opvangt, Het daar aangesloten meetapparaatje zal bevestigen dat het gehoor van je baby goed is of niet.
Je krijgt de uitslag direct na de test te horen. Is het niet goed dan wordt er een vervolg afspraak gemaakt voor een 2e test. Valt deze ook negatief uit? Dan zal je baby uitgebreid onderzocht worden op het gehoor.

De taken van papa

Tijdens eerste weken van de kraamperiode is het vaak extra hectisch. Jij moet nog uitrusten en bijkomen van je zwangerschap en bevalling, maar tegelijkertijd komen er ook van allerlei mensen over de vloer. De verloskundige, de kraamzorg, en natuurlijk een hoop mensen uit jou (directe) omgeving die natuurlijk je nieuwste aanwinst willen komen bewonderen. Daarom is de aanwezigheid van de papa zeker in de eerste week erg belangrijk. Het is daarom ook aan te raden dat hij zeker indien mogelijk een week verlof neemt om alles in goede banen te leiden.

De papa krijgt het na de bevalling ineens erg druk. De volgende taken liggen op zijn schouders:

  • Kraamvisite:
    De papa zal het kraamvisite moeten onderhouden: dat wil zeggen, iedereen een drankje en een hapje aanbieden (beschuit met muisjes uiteraard, of suikerbonen als je in België woont). Natuurlijk ben je als papa apetrots om jullie nieuwste aanwinst aan iedereen te tonen, maar probeer niet teveel mensen op één dag te laten komen. Zeker niet als het om grote groepen mensen betreft.  en zet. De kraamverzorgster helpt meestal ook wel mee met het bedienen van de gasten. Een paar goede tips:
    • Probeer niet meer dan één of twee bezoekers per dag toe te laten
    • Vermeld duidelijk op de geboortekaartjes welke tijden jullie rusten
    • Smeer in de ochtend al je beschuitjes met muisjes, of bereid andere versnaperingen voor. Dan heb je wat meer rust als het bezoek er is.
    • Probeer het kraambezoek na een uurtje op een subtiele manier de deur te wijzen. Als bezoek te lang blijft is dit voor jou en moeder en kind ook te veel. Natuurlijk kun je voor (schoon)ouders hiervoor een uitzondering maken, zeker als zij bereid zijn een handje toe te steken.
    • Zorg dat de mama niets hoeft te doen. Zij mag lekker in haar pyjama op bed of bank liggen om nog bij te komen van haar zwangerschap en bevalling.
  • Geboorteaangifte doen bij de gemeente
    Je kindje zal ingeschreven moeten worden bij de burgerlijke stand in je gemeente en wel binnen 3 werkdagen. Dit is altijd leuk om te doen want het is een beetje een ceremoniële gebeurtenis. De medewerk(st)er bij de gemeente vindt het meestal ook leuk om even een foto te zien van de kleine dus neem die mee als het even kan. Je kunt ook een akte van geboorte krijgen van de gemeente maar meestal zijn hier kosten aan verbonden. Meestal ligt dit rond de €12,50 maar dat is natuurlijk per gemeente verschillend. Een dergelijk akte is wel mooi om te hebben, het is het officieel bewijs van de geboorte van je (eerste) zoon of dochter!
  • Boodschappen doen
    Je zult als papa vooral de eerste dagen vaak op pad worden gestuurd om boodschappen te doen. Naast levensmiddelen zul je ook zaken zoals luiers, tepelhoedje, billencrème, vochtige doekjes, etc. moeten kopen. Zorg wel voor een goede voeding voor mama en kind want dit is nog steeds erg belangrijk. In week 39 van de zwangerschap hebben we hier ook al enkele tips over gegeven.

 

Bekijk ook eens: