Kraambezoek of kraamfeest? Jij bepaalt!

Je zwangerschap is een bijzondere periode. Het is ook een tijd waarin er veel nieuwe zaken op je af komen.kraambezoek Zaken waar je, terwijl je kleintje er nog niet eens is, vaak al beslissingen over moet nemen. Een van de allerleukste dingen om tijdens je zwangerschap al over na te denken, is de manier waarop jullie de nieuwe wereldburger straks met trots aan de omgeving gaan laten zien. Kiezen jullie voor het traditionele kraambezoek, of wordt het een, inmiddels ook behoorlijk ingeburgerd, kraamfeest? In dit artikel zetten we de plussen en de minnen van deze twee voor je op een rijtje.

Kraambezoek verspreid over de tijd

Het ontvangen van kraambezoek is zoals gezegd de traditionelere vorm om de mensen om je heen kennis te laten maken met je kindje. In de eerste dagen en weken na de geboorte komen er bij kraambezoek steeds wat mensen langs om jullie te feliciteren en het nieuwe gezinslid te bewonderen. Vaak zijn het natuurlijk de meest nabije familieleden die als eerste komen. Ouders bijvoorbeeld en broers, zussen, opa's, oma's en de meest dierbare vrienden. Daarna zijn de wat minder hechte relaties aan de beurt. Het fijne van kraambezoek is dat je het kunt spreiden over de tijd en het precies kunt inplannen zoals het jou het beste uitkomt. Meestal maken mensen namelijk een afspraak met je en komen ze niet spontaan langs. Als je zeker wilt weten dat mensen niet onaangekondigd op kraambezoek komen, kun je trouwens ook op het geboortekaartje vragen of ze voor hun komst even contact met jullie op willen nemen.

Lekker in je eigen huis

Kies je voor kraambezoek, dan ontvang je de belangstellenden in je eigen huis - en dat heeft de nodige voordelen. Allereerst omdat dit de plek is waar jij je het meest op je gemak voelt - en een ontspannen mama is een ontspannen baby. In je eigen huis kun je je bijvoorbeeld ook makkelijk even terugtrekken als het tijd is voor een voeding. En nog een groot voordeel van kraambezoek: als je vermoeidheid je parten gaat spelen (en dat is zo vlak na de bevalling echt niet raar), kun je gewoon lekker naar bed gaan. Dat is een geweldig voorrecht van de kraamvrouw waar je zeker gebruik van moet maken!

Liever alles in één keer?

Zie je op tegen weken, of misschien zelfs wel maanden iedere keer wéér kraambezoek? Dan is een kraamfeest wellicht iets voor jou. Hierbij geef je iedereen om je heen de kans om je kindje op een vooraf vastgestelde datum te komen bewonderen. Soms leggen mensen deze dag al vóór de geboorte vast; zo kun je de datum meteen op het geboortekaartje vermelden. Een kraamfeest organiseer je niet meteen na de geboorte, aangezien jij en je uk dan vooral nog even rust nodig hebben. Te lang wachten met het feest is echter ook niet verstandig: dan is de kans groot dat mensen toch eerder al op kraambezoek willen komen!

Doe wat goed voelt voor jou

De opties voor een kraamfeest zijn eindeloos: thuis of op een andere locatie, met drankjes en hapjes of met catering, het is net wat jullie willen. Wil je tijdens je kraamfeest het liefst alleen maar genieten van dit bijzondere moment? Dan kun je overwegen de organisatie en uitvoering ervan over te laten aan iemand die is gespecialiseerd in kraamfeesten.

Maar of je nu kiest voor kraambezoek of een kraamfeest, het draait er vooral om dat je doet wat goed voelt voor jou. Als jij je ontspannen voelt bij de keuzes die je maakt, levert dat voor je baby de beste start op!

Poll

Wat heb jij gedaan na de geboorte van je kindje(s)?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Bekijk ook eens: