Het eerste contactpasgeboren baby 2

Wanneer de bevalling achter de rug is kun je eindelijk lekker uitrusten,
en belangrijker nog: genieten van je kindje! Direct na de bevalling zal de verloskundige je kindje op je buik leggen zodat je meteen het eerste contact met je baby kunt maken nu hij of zij buiten je buikje is. De verloskundige weet dat dit een belangrijk moment is en zal je hierbij niet storen. Ook is het belangrijk dat de (kersverse) vader hierbij aanwezig is zodat hij ook het eerste contact met jullie kindje kan leggen.

Koud buiten het buikje

Je baby is jouw lichaamstemperatuur gewend in veilig in jouw buikje. Daarom is het temperatuur verschil buiten je buik erg groot voor je kindje. Ga maar na, normaal gezien is je eigen temperatuur rond de 37c en de gemiddelde kamertemperatuur is rond de 20c. Dat is een verschil van 17c. Het is daarom ook niet onverstandig om je baby te voorzien van een mutsje en een dekentje om hem of haar te heen te wikkelen tegen de kou.

Huidsmeer

Vaak is het zo dat je kindje nog onder de huidsmeer zit als hij of zij net bevallen is. De verloskundige of verpleegkundige (als je in het ziekenhuis bevallen bent) zal je baby even schoon maken.  Je baby gaat nog niet in bad, omdat de huidsmeer dan helemaal zou verdwijnen en dat is nog niet de bedoeling, want de huidsmeer heeft ook nog een beschermde functie.

De navelstreng

Nog voordat de navelstreng wordt doorgeknipt zal de verloskundige eerst de navelstreng uitkloppen, hierdoor krijgt de baby extra zuurstofrijk bloed toegediend. Daarna wordt de navel met een klemmetje gesloten (ook wel afnavelen genoemd). Vervolgens mag de navelstreng (door de vader als hij dit wilt doen) doorgeknipt worden.

Nageboorte placenta (moederkoek)

De nageboorte van de placenta gebeurd meestal in het eerste uur na de bevalling. Soms komt de placenta direct achter de baby aan, soms pas na een uur. Meestal gebeurd dit vanzelf. Als dit niet zo is dan zal de verloskundig dit proces een handje moeten helpen door op je buik te drukken zodat de moederkoek er alsnog uit komt. Dit is voor jouw als moeder geen prettig gevoel.

Hechtingen

Wanneer je bent ingeknipt om de bevalling makkelijker te laten verlopen zal dit weer gerepareerd moeten worden met hechtingen. Als dit niet het geval is zal de verloskundig je onderzoeken of je niet ingescheurd bent tijdens de bevalling. Als dat het geval is zul je ook gehecht moeten worden. Tijdens het hechten is het niet prettig om je baby op je buik te hebben. Laat de papa dan maar even de baby op zijn (blote) buikje leggen zodat jij rustig geholpen kunt worden. De papa vind het meestal niet erg om even de baby voor zichzelf te hebben.

pasgeboren baby 3

Drinken

Wanneer je baby zo’n half uurtje op je borst heeft gelegen krijgt hij of zij dorst en zal instinctief op zoek gaan naar je borsten. Help je kindje hierbij en leg je baby aan de borst zodat ie kan drinken. Het mondje van je baby zal dan direct contact maken met de tepel en zodra dat is gebeurd zal je baby eraan gaan zuigen. Dit betekend overigens niet dat je baby meteen melk binnen krijgt,  je baby traint hier zijn zuigreflex.

 

kinderwagen

Bekijk ook eens: