Informatie over de kraamafdeling

Wanneer je een keizersnede hebt gehad of om een andere reden (na de bevalling) een paar dagen in het ziekenhuis moet verblijven, dan kom je meestal met je pas geboren kindje op de kraamafdeling terecht.

Je baby is bij je

In de dagen dat je op de kraamafdeling verblijft is je baby bij je. Deze ligt dan meestal in een transparant wiegje op wieltjes naast jouw bed. Hierdoor kun je je baby goed zien en bij je nemen om te voeden of gewoon even te knuffelen. Maar ook 's nachts ligt je baby naast je. Mocht dit een bezwaar zijn, bijvoorbeeld dat je baby je wakker houdt? Vraag dan een verpleegkundige om je baby even op de babykamer te plaatsen zodat jij een paar uurtjes kunt doorslapen.

Couveuse

Wanneer je baby nog in een couveuse ligt op de kinderafdeling, kun je niet de hele dag bij je kindje zijn. Je bespreekt met de arts of verloskundige af welke periodes je bij je kindje kunt zijn.

De papa en familie

Uiteraard kan de (kersverse) papa ook elke dag, en ook de hele dag bij je zijn.
Bij sommige ziekenhuizen is het mogelijk om (eventueel tegen betaling) dat papa met je mee eet. Dit is wel zo gezellig! Informeer hierna of dit bij jouw ziekenhuis ook mogelijk is.
Naast de papa zijn familie en vrienden natuurlijk ook welkom, alleen gelden voor hun de reguliere bezoekuren van het ziekenhuis. De reden hiervan is dat jij rust nodig hebt en moet herstellen van je bevalling en eventuele keizersnede. Als je op een twee persoonskamer ligt zou het ook niet prettig zijn voor je kamergenoot (en andersom ook) als er de hele dag familie en vrienden op de kamer aanwezig is.

De kamer

De meeste ziekenhuizen plaatsen je op een 2 persoonskamer. Maar een een-persoonskamer behoort ook tot de mogelijkheden. Dit heeft onder andere te maken met je eigen gezondssituatie en de drukte op de kraam afdeling. Als je er prijs op stelt op een eenpersoonskamer te liggen dan doe je er goed aan om dit aan te geven. Zij gaan dan kijken of dit mogelijk is. Je hebt dan meer privacy, maar als je een tweepersoons kamer hebt kun je wel gezellig kletsen met een andere kersverse mama!

Babyverzorging

De verpleegkundige zal jouw en je partner de kneepjes van de verzorging van je baby leren. Hieronder valt te verstaan:

  • De luier verschonen
  • Je baby in bad doen
  • Je baby voeden (flesvoeding) of als je borstvoeding geeft begeleiden met borstvoeding geven

Wanneer je een keizersnede hebt ondergaan zal de (kersverse) papa je kindje de eerste dagen verzorgen. Dit is goed want voor jullie allebij want dan weet hij ook al hoe dit moet. Na een paar dagen zul je de langzaam aan een paar verzorgingstaken kunnen overnemen.

Het dagelijks leven op de kraamafdeling

Je zult snel merken dat alles op de kraamafdeling in een vast ritme loopt. Wakker worden, eten, slapen, alles is op gezette tijden. Deze structuur wordt gehandhaaft omdat de artsen, verpleegkundige en kraamvrouwen zo alles onder controle hebben. Voor jouw kan het wel een beetje wennen zijn omdat je natuurlijk ook je eigen ritme hebt. Wanneer je weer thuis bent kun je weer lekker je eigen gang gaan.
Ook zul je merken dat je nog flink wat medische begeleiding krijgt, vooral de eerste dagen. Ook zul je iedere dag medische controles moeten ondergaan. Je temperatuur, bloeddruk, de stand van je bloedverlies en baarmoeder worden hier bekeken. Deze begeleiding en controles gebeuren door verschillende verpleegkundige. Daarnaast komt de dokter regelmatig langs om te kijken hoe het met je gaat. Hij (of zij) zal ook beslissen wanneer je weer naar huis mag.

Borstvoeding

Zoals hierboven besproken word je begeileid met het geven van borstvoeding. Als de borstvoeding niet lekker verloopt zal een lactatiekundige je helpen.
Maar daarnaast wordt borstvoeding ook gestimuleerd door het ziekenhuis personeel. Bereid je hier dus op voor als je flesvoeding wilt geven. De verpleegkundige zullen je proberen over te halen om borstvoeding te geven, maar als je dit echt niet wilt zullen ze dit moeten respecteren.

 

Poll

Zou je het erg vinden om de eerste week na je bevalling op de kraamafdeling te moeten doorbrengen?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Bekijk ook eens: