Borstvoeding algemeen

Het geven van borstvoeding is erg belangrijk voor je baby. Borstvoeding is voor elke baby de beste start aangezien de moedermelk verschillende mineralen en voedingsstoffen die je baby tegen ziektes en virussen beschermd. Tevens is het geven van borstvoeding een intiem en ontspannen moment voor jou en je kindje.

In jou korst bevinden zich melkklieren die de moedermelk aanmaken. Via de melkkanaaltjes die

naar de tepel lopen, kan de baby de melk naar zich toe zuigen. Door de zuigbewegingen stroomt het melk via de melkkanaaltjes naar het mondje van je baby. De tepel bevat meerdere openingen waar de melk uit komt.

In het begin zul je even moeten werken aan het aanleggen van je baby. Het is namelijk belangrijk dat je baby jou gehele tepelhof kan bedekken met zijn of haar mondje. Want dan kan je baby de tepelhof masseren en zo komt de melkproductie op gang. Onderstaande illustratie laat zien hoe je je baby aanlegt:

borstvoeding-baby-aanleggen
Klik op de afbeelding om te vergroten
(opent in een nieuw tab of venster)

Normaliter zal je baby ongeveer een minuut of 20 duren, maar pin je hier niet teveel op vast van dit kan van geval tot geval verschillen. Als het langer dan 45 minuten duurt dan moet je even kijken of je baby daadwerkelijk melk drinkt. Heb je problemen met het geven van borstvoeding? Contacteer dan je kraamverzorgster Raadpleeg ook onderstaande tips en adviezen.

 Voor en nadelen van borstvoeding

Voordelen:

  • Je hebt altijd je melk bij je, je kunt dus letterlijk overal borstvoeding geven.
  • Borstvoeding is ook bevorderlijk voor het samentrekken van je baarmoeder na je bevalling.
  • Je moedermelk is altijd op de juiste temperatuur, opwarmen of afkoelen is niet nodig. Jou lichaamstemperatuur is de temperatuur die de melk heeft en dat vind je baby heerlijk.
  • Borstvoeding geven zorgt er ook sneller voor dat je je gewicht van voor de bevalling weer snel bereikt. Zie ook ons artikel afvallen na de bevalling.
  • Zoals boven reeds gemeld: je moedermelk bevat veel afweerstoffen die je kindje beschermen. De kans op allergieën, ziektes en infecties is daarmee kleiner dan bij flessenvoeding.
  • Moedermelk is ook beter verteerbaar dan flessenvoeding, je baby zal hierdoor minder last hebben van spugen en darmproblemen.
  • Door het geven van borstvoeding menstrueer je later dan het niet geven van borstvoeding. Je kans dat je hierdoor snel zwanger raakt is dus erg klein, maar vertrouw er niet op, het is niet 100% veilig als anticonceptiemiddel.
  • Nooit gedoe met desinfecteren (uitkoken) van flessen, speentjes.
  • Wanneer je borstvoeding geeft is de kans op borstvoeding
  • Ook niet onbelangrijk: moedermelk is helemaal gratis!

Nadelen:

  • Je baby is helemaal afhankelijk van jou, jij bent namelijk de enige die je baby kan voeden. De eerste week is dan best vervelend want jij bent dan ook de aangewezen persoon die je baby 's nachts moet voeden. De papa kan uiteraard wel helpen met het boertjes laten tijdens of na het voeden.
  • Tepelkloven en een borstontsteking kunnen bijverschijnselen zijn wanneer de borstvoeding niet loopt zoals het moet gaan.
  • Borstvoeding heet een leercurve. Je moet in het begin je baby goed leren aanleggen (zie afbeelding bovenaan dit artikel). De kraamverzorgster kan je hier in het begin bij helpen.
  • Je moet tijdens de periode dat je borstvoeding geeft altijd je baby bij je in de buurt hebben. Lukt dit even niet? Dan zul je moeten kolven (via een pompje de melk uit je borsten halen en opslaan in een flesje voor later).
  • Wanneer je bepaalde medicijnen heb moeten innemen kun je ook niet altijd je baby moedermelk laten drinken. Er kunnen sporen van deze medicijnen kan in de moedermelk zitten. Deze kunnen een gevaarlijke werking op je baby hebben. Raadpleeg dus altijd je kraamverzorgster of huisarts voordat je een medicijn slikt tijdens het geven van borstvoeding.
  • Dit geld ook voor alcohol, die mag je niet hebben tijdens je borstvoeding. Ook het eten van maaltijden met pittige kruiden kan overgaan in de moedermelk. Dit vind je baby niet altijd even lekker en kan hier zelfs last van krijgen.
  • Het kan zijn dat er situaties zijn waarbij je in een openbare ruimte borstvoeding moet geven. Dit kan als onprettig worden ervaren.
  • Het is moeilijk na te gaan hoeveel je kindje precies gedronken heeft.
  • Als je wilt stoppen met borstvoeding dan zul je dit langzaam moeten afbouwen. Je borsten maken namelijk nog steeds moedermelk aan. Je begint met het verminderen van een borstvoeding per dag, kies daarbij de borstvoeding die jou het minst goed uitkomt.

Tips en adviezen over Borstvoeding

  • Vermijd fopspenen
    Bij het sabbelen op een fopspeen gaat het mondje minder ver open en maakt de tong andere bewegingen dan bij borstvoeding. Bij het geven van een fopspeen tijdens de borstvoeding kan het zo zijn dat de drinktechniek van je baby hierdoor verstoord wordt. Je baby kan het onderscheid tussen tepel en speen niet meer goed zien. Ook loop je het risico dat wanneer je een speentje geeft dat je niet goed weet wanneer je baby echt moedermelk wilt drinken. Je baby kan tijdens het sabbelen op een fopspeen in slaap vallen. Alleen als het aanleggen en de borstvoeding goed verloopt en je bent er zeker van dat je baby goed heeft gedronken kun je even een speentje geven. Maar ben hier terughoudend mee.
  • Cursus borstvoeding
    Misschien lees je dit te laat, maar je doet er goed aan om tijdens je zwangerschap al een cursus voor borstvoeding2borstvoeding te volgen. Informeer hiernaar bij je kraamzorg of verloskundige. Vaak mag je partner meekomen naar deze cursus.
  • Jou eigen gevoel
    Je krijgt veel goedbedoelde adviezen van je verloskundige, kraamverzorgster, (schoon)ouders, familie en vrienden over borstvoeding. Wellicht zul je zelf ook nog informatie opdoen (zoals deze pagina) op het internet of andere informatiebronnen. Maar ondanks al deze adviezen moet je nooit twijfelen aan je eigen gevoel en de signalen die je baby geven. Doe waar je je goed bij voelt en kies zo je eigen weg.
  • Huidcontact
    Door je baby na de geboorte op je lichaam te leggen kan je baby vaak zelf (soms met een beetje hulp van jou) de borst vinden. Hierdoor zal de borstvoeding in de toekomst een positieve werking hebben. Bovendien is het ook heerlijk om je baby te voelen. Het is een intiem moment tussen jou en je baby. Maar dat is eigenlijk altijd zo met borstvoeding. Neem hiervoor ook altijd te tijd om dit rustig aan te doen.
  • Geen bijvoeding met fles
    Als het nodig is om bijvoeding te geven, doe dit dan met een cupje. Gebruik hiervoor geen fles. Je kraamverzorgster zal je hierbij adviseren en helpen.
  • Slapen op eigen slaapkamer
    Het is prettiger wanneer je baby 's nachts bij jou in de buurt ligt, dus zet het ledikantje tijdelijk op jou slaapkamer zodat je tijdig voedingssignalen kunt oppikken. Zo kun je ook snel bij je baby zijn en hem of haar borstvoeding geven. Let op: laat je baby nooit in jou bed slapen, ook niet na de borstvoeding! Je kunt je baby doen verstikken in de bewegingen tijdens jou (of je partners') slaap. Meer hierover: Veiligheid in de kinderkamer
  • Let op de signalen voor behoefte aan borstvoeding
    Er zijn veel voedingsschema's voor borstvoeding, maar het beste kijk je naar de signalen van je kindje. Als je je baby voeding geeft op tijden wanneer er behoefte is aan moedermelk zal je baby zelf een drinkschema ontwikkelen Enkele signalen zijn:
  • Zuigen op handjes / vingertjes
  • Likken met de tong
  • Boertjes geven na borstvoeding
    Tijdens het drinken komt er ook lucht mee naar binnen bij je baby. Hierdoor kan je baby eerder een voldaan gevoel krijgen en zal daarom stoppen met drinken. Ook kan de lucht bubbeltjes veroorzaken in het maag- en darmkanaal hetgeen weer buikkrampjes kan veroorzaken. Leg je baby daarom op de correctie manier aan en laat je baby tijdens en na het drinken een paar boertjes laten. Onderstaande illustratie laat zien hoe je dat doet:borstvoeding3
  • Als er iets niet helemaal goed gaat...
    Mocht er onverhoopt iets fout gaan, of vertrouw je iets niet? Trek dan aan de bel! Neem contact op met je kraamverzorging en leg de situatie uit. Het is beter dat je een keer te vroeg of voor niets belt dan te laat.

 

alles voor de babykamer
kinderwagen

Polls

Welke voeding ga jij geven (of geef je al)?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Bekijk ook eens: