8 tips voor een betere band tussen vader en baby

Een betere band tussen vader en baby - Ben je net vader geworden? Proficiat! Je gaat een mooie en ook spannende tijd tegemoet! Je zult je in het begin wel een beetje onzeker voelen, zeker als dit je eerste kindje is.
Maar daar groei je zo overheen!

Hieronder vind je 8 tips voor een betere band tussen vader en baby om het je makkelijker te maken.

1) Samen slapenvader en baby 1

Een ontspannend dutje overdag zorgt voor een goede binding tussen jouw en je kindje. In het begin is het slaapritme van je baby nog onregelmatig, maar je baby slaapt in de eerste maand nog wel erg veel. Dus je hebt veel kans om samen met je baby een dutje te doen. Je baby voelt zich geborgen bij jou.
Slaap wel veilig met je baby. Kijk op deze pagina voor meer informatie.

2) Er op uit!

Is je baby al wat ouder, ga dan lekker met je baby er op uit! Ga bijvoorbeeld lekker in het park op een dekentje liggen en geniet van elkaar. Neem eventueel wat lekkers mee (fruithapje) voor je baby en iets voor jezelf.

3) Geniet van knuffelen

Leg je baby op je borst en knuffel lekker met je baby. Hierdoor creëer je een gevoel van vertrouwen en geborgenheid. Let er wel op dat je baby ook comfortabel ligt. Tijdens het knuffelen wordt de stof oxytocine aangemaakt waardoor je baby zich aangenaam voelt en rustig blijft.

4) Ga samen in bad!

Een intiem momentje tussen de kersverse pappa en je kindje is samen in bad gaan. Lekker spelen in hevader en baby 2t water en je baby een beetje wassen is bijzonder goed voor de band tussen vader en baby. Let wel op voor de veiligheid: zorg ervoor dat er geen zeep of water in het gezichtje van je baby komt, zeker niet bij een pasgeboren baby. Die is namelijk nog erg kwetsbaar. Laat je baby ook nooit maar dan ook nooit alleen in bad. Dit is levensgevaarlijk! Dus ook niet even om iets snel te pakken of om de deur open te doen.
Ga bij voorkeur in bad met je kindje voordat je kindje gaat slapen want je zult zien: na een bad slaapt je baby heel snel.

5) Help bij voeding geven

Krijgt je baby flesvoeding? Geef je baby dan ook dikwijls voeding als dit mogelijk is. Controleer of de melk niet te heet is door een beetje melk op je onderarm de druppelen. Terwijl je je baby voedt is het prettig om naar je kindje te kijken hoe het geniet van de melk. Ook dit tafereel zorgt voor een goede binding tussen vader en baby. Als je baby wat ouder is, is het leuk om fruithapjes te geven. Wanneer je baby borstvoeding krijgt, blijf er dan ook bij, je baby zal je aanwezigheid waarderen.

6) Wennen aan je stem

Net als je baby (al tijdens de zwangerschap) went aan de stem van de mama, moet je baby ook aan de stem van de papa wennen. Dit gebeurd al heel snel, en zeker als je als vader veel praat met je baby. Praten, zingen, voorlezen, alles is goed voor de band tussen vader en baby. Als je baby wat ouder wordt zul je steeds meer leuke reacties (zoals lachen) terugkrijgen van je baby.

7)  Oefenspelletjesvader en baby 3

Door samen leuke spelletjes te doen wordt niet alleen de band tussen vader en kind beter maar verbeterd het ook de ontwikkeling van de reflexen en spieren van je baby. Zo kun je bijvoorbeeld je vingers voor het gezicht van je baby houden zodat je baby die kan proberen vast te pakken. Houdt er rekening mee dat je baby in de eerste maanden nog slecht kan zien. Zie ook dit artikel voor meer informatie.

8) Blijf bij je baby!

Blijf gedurende dag veel in de buurt van je baby! Natuurlijk moet je ook gewoon werken, maar als je thuis bent is het een goede zaak om je zoveel mogelijk in de buurt van je baby te blijven. Is je baby al wat ouder dan kun je je baby gezellig meedragen in een draagdoek. Hoe meer je samen met je baby bent, hoe beter het contact tussen jouw en je baby zich ontwikkeld.

 
 

kinderwagen

Bekijk ook eens: