1) Moet ik opletten met wat ik eet tijdens de borstvoeding?

Je hoeft niet op te letten met wat je eet. Het moedermelk wordt door je lichaam samengesteld zodat dat hetgeen je eet nauwelijks op de moedermelk.
Wel kan de smaak of geur van de moedermelk een beetje afwijken als je sterke kruiden hebt gegeten.

Uiteraard moet je wel blijven opletten met de volgende zaken:
- Medicijnen: Informeer altijd of je deze mag gebruiken tijdens het geven van borstvoeding.
- Koffie: Je mag wel een kopje koffie drinken, maar doe dit met mate. Wanneer je veel koffie gaat drinken kunnen hier stoffen van in de moedermelk terecht komen.
- Alcohol: Zelfde verhaal als met koffie, doe dit met mate. Je mag gerust een wijntje drinken, maar doe dit dan bij voorkeur een paar uur voor de maaltijd.

2) Moet ik meer eten om meer borstvoeding te kunnen geven?

Dit is niet het geval. Je lichaam zorgt ervoor dat er in de borstvoeding voldoende voedingstoffen zitten voor je kindje. Laat je baby wel altijd de borst volledig leeg drinken zodat jouw melkproductie gestimuleerd blijft.

3) Ik heb geen volle borsten en er komt direct na de bevalling niet veel melk uit, hoe kan dat?

Volle borsten zul je in de eerste dagen na de bevalling nog niet hebben. Dit komt omdat de melkproductie nog op gang moet komen. je borsten voelen de eerste dagen nog zacht aan en geven nog niet veel melk.
De eerste melk die je geeft heet colostrum en bevat veel belangrijke voedingstoffen zoals eiwitten, mineralen en afweerstoffen. Na enkele dagen verandert de samenstelling van de moedermelk en ook de hoeveelheid hiervan. Je baby heeft in de eerste dagen na de bevalling nog niet veel melk nodig.

4) Heb je grote borsten nodig om borstvoeding te kunnen geven?

Is het nodig om grote borsten te hebben om voldoende borstvoeding te geven? Het antwoord hierop is nee. Wanneer je een cup A hebt kun je evengoed borstvoeding geven als een vrouw met een hogere cup. Wanneer er een borstvergroting is uitgevoerd dan kunnen hierbij de melkklieren beschadigd zijn geraakt en de borstvoeding negatief beinvloeden.

5) Is borstvoeding geven vermoeiend?

In tegendeel. Wanneer je borstvoeding geeft komt het hormoon oxytocine vrij waardoor jij je al moeder heerlijk rust voelt. Wel kan het vermoeiend (en in sommige gevallen wel frustrerend) zijn wanneer de borstvoeding niet goed lukt. Laat je goed adviseren door de kraamzorg, zij kunnen je hierbij helpen.

6) Erfelijkheid en borstvoeding, hoe zit dat?

Veel moeders gaan er vanuit dat wanneer hun eigen moeder geen borstvoeding kon geven zij zelf het dan ook niet kunnen. Dit is een fabel want erfelijkheid heeft niet te maken met het geven van borstvoeding. Elke vrouw ervaart de zwangerschap, bevalling en borstvoeding anders. Wel kan het zo zijn dat borstvoeding geven bij het eerste kindje makkelijk gaat en bij het tweede kind dat je krijgt de borstvoeding moeilijker verloopt.

Wil je meer informatie? Lees dan ook ons informatieve artikel over borstvoeding.

kinderwagen

Bekijk ook eens: