Een meisje opvoeden is niet altijd een koud kunstje. Denk maar eens aan je zelf toen je klein was, je hebt wellicht ook wel eens het bloed onder de nagels van je eigen moeder gehaald.

Op deze pagina geven we je 10 praktische tips en herkenbare situaties.

1) Tip: Lees je dochter voor wat je zelf ook leuk vond

Wat las je vroeger graag? Je dochter zou dit ook leuk kunnen vinden. Wellicht heb je de boekjes die je moeder jouw voorlas niet meer, maar die kun je wellicht online nog vinden. En anders ga je op zoek naar vergelijkbare boekjes of tijdschriften. Samen lezen is erg gezellig en dat is niet alleen in bed maar ook samen op de bank.

2) Tip: Wat trekken ze vandaag aan?

Elke dag weer hetzelfde verhaal, wat moet je ze aan laten trekken? En als je dochter wat ouder wordt begint ze een eigen willetje te ontwikkelen. Ze heeft dan haar zinnen gezet op bepaalde kleding stukken die op dat moment (qua weer of situatie) niet altijd even handig zijn. In de meeste gevallen kun je wel leuke alternatieven bedenken, maar als dat even niet mogelijk is, is soms (gedeeltelijk) toegeven wel een optie. Maar ben hier terughoudend mee. Want als je eenmaal toegeeft rekenen ze erop dat je dit de volgende keer ook doet.  Als haar gekozen kleren te koud zijn voor het weertype neem je wat extra kleertjes mee.

3) Herkenbaar: Eerder dan jongetjes

Meisjes zijn in het algemeen wat sneller met de ontwikkeling wat betreft leren en nieuwe dingen ontdekken en uitvoeren. Denk hierbij aan leren lopen, praten, spelen, etc.

4) Tip: Verzamelwoede

Meisjes verzamelen dikwijls meer spulletjes dan jongetjes. Het gaat hier dan om poppen, knuffels, elastiekjes, stiften, stickers, en andere meisjes spulletjes. Je zult deze spulletjes dan ook over haar hele kamer, en wellicht ook op andere plekken in het huis terugvinden. Een goed idee is het om een goede opbergplaats voor deze spulletjes te bedenken. Een voorbeeld hiervan is een leuk roze ladekastje of een nachtkastje. Het klinkt voor de hand liggend, maar als je je dochter eenmaal hebt aangeleerd daar haar spulletjes in terug te leggen, bespaard jou dit weer een hoop opruim werk.

5) Herkenbaar: Zorgvuldigheid

Meisjes gaan in het algemeen zorgvuldiger om met speelgoed dan jongetjes. Jongetjes zijn meestal wat wilder en daarom gaan spulletjes eerder stuk.

6) Tip: Koopdrift voor je dochter

Als moeder vind je het vast leuk om van alles voor je dochter te kopen, Speelgoed, accessoires, maar vooral: kleertjes. Dit laatste kan (naar gelang je budget) toch stiekem aardig in de papieren lopen.  Mocht je echt die koopdrift hebben, neem dan ook eens een kijkje op de 2e hands markt. Veel ouders kunnen de kleren waar hun kinderen uit zijn gegroeid niet meer gebruiken en verkopen ze voor een fractie van de nieuwprijs. Marktplaats, rommelmarkten en kringloop winkels zijn hier goede voorbeelden van.

7) Herkenbaar: Ijdeltuitje

Als je dochter al wat ouder wordt (bijvoorbeeld rond de 5 jaar oud) zul je merken dat ze al vaker voor de spiegel staat om er zo goed mogelijk uit te willen zien. Natuurlijk is dit niet zo bij alle meisjes, want dit hangt sterk af van het karakter, Wanneer ze wat ouder is en een mobiele telefoon heeft dan is de kans groot dat daar de nodige selfies komen te staan.

8) Herkenbaar: Interesse in jongetjes

Naarmate je dochter de pubertijd nadert kan haar interesse naar jongetjes toenemen. Ook dit verschilt natuurlijk per karakter (sommige meisjes hebben voorlopig totaal geen interesse in meisjes). Maar in de meeste gevallen hebben meisjes eerder interesse in jongetjes dan andersom. Bij jongetjes is dit vaak pas tijdens de pubertijd. Voor jou is het wachten op de tijd dat je dochter je laat weten dat ze hierover iets laat weten. Maar dit kan ook niet gebeuren want ze houden het ook graag voor zichzelf. Jij als moeder kunt wel goed op de signalen letten (staren, giechelen, geheimzinnig gedrag).

9) Tip: Discussies met je dochter

Al gauw breekt de tijd aan dat discussies met je dochter onvermijdelijk zijn. Veelal gaat het over de kleren die ze wilt aantrekken (zie tip 2), hoe het haar moet zitten, zakgeld, eetlust, bedtijd, etc.
Probeer met discussies altijd kort en duidelijk te zijn. Je kind zal dikwijls net zolang doorgaan totdat het haar zin krijgt.
Ook consequent zijn is heel belangrijk. Een kind heeft regelmaat nodig. Probeer dit ook te handhaven.
Lees meer over tips over discussies met je kind op deze pagina

10) Karakter eigenschappen

Je dochter is een kleine versie van jou. Het karakter van jouw en van je partner zit in je dochter. Dus veel karakter eigenschappen van jouw zul je herkennen. Ben je zelf (een beetje) eigenwijs? Dan is de kans groot dat je dochter dit ook is.

Als laatste:

Geef het goede voorbeeld. Jij bent dikwijls het voorbeeld van je dochter. Alles wat je doet ziet ze en zal in sommige vallen proberen na te doen. Ben je veel bezig met je mobieltje, kijk dan niet vreemd op als je dochter dit dan ook doet.