Informatie over blaasontsteking en blaasontsteking symptomen

Wat is een blaasontsteking?

We spreken over een blaasontsteking wanneer het slijmvlies van de blaas ontstoken is.
Alhoewel een blaasontsteking niet besmettelijk is kan deze wel terugkomen.

Blaasontsteking symptomen – Wat zijn de symptomen van een blaasontsteking?

  • Vaker aandrang voelen om te plassen (aandrang kan al pijnlijk zijn)
  • Bij plassen kleine beetjes plassen
  • Plassen geeft branderig gevoel en doet zeer
  • Plas kan troebel zijn
  • Plas kan bloed bevatten
  • Pijn in onderbuik of rug
  • Geen koorts wel een beetje verhoging

Hoe ontstaat een blaasontsteking?

Vaak wordt een blaasontsteking veroorzaakt door bacteriën. Deze bacteriën komen via de plasbuis in de blaas terecht. Ook rondom de plasbuis zelf zijn deze bacteriën aanwezig. Wanneer de bacteriën zich genesteld hebben in de blaas groeit hun aantal snel. De bacteriën hechten zich aan de blaaswand waardoor deze gaat ontsteken.
Bij vrouwen is de plasbuis korter dan bij mannen en dit is ook de reden dat vrouwen sneller een blaasontsteking krijgen dan mannen. Ook kan tijdens een seksuele gemeenschap kunnen bacteriën in de plasbuis van de vrouw terecht komen. Dit is ook de reden dat vrouwen na een seksuele gemeenschap wel eens een blaasontsteking oplopen.

Diagnose van een blaasontsteking

Je gaat met een potje urine (lees hieronder meer daarover) naar de huisarts en hij/zijn kan naar aanleiding van een urineonderzoek aantonen of er sprake is van een ontsteking. De uitslag hiervan is meestal binnen een dag bekend.

Bij de volgende gevallen wordt meestal ook een kweek gemaakt van de urine in een laboratorium:

  • kinderen,
  • mannen,
  • zwangere vrouwen,
  • mensen die een lagere weerstand hebben (bijvoorbeeld diabetes),
  • mensen met een afwijking aan de urinewegen.

Het doel van het maken van deze kweek is om aan te tonen welke bacterie de blaasontsteking veroorzaakt heeft. Zo weet de arts welk medicijn hiertegen het beste gebruikt kan worden. De uitslag van een kweek laat meestal een week op zich wachten.

Urine meenemen naar de huisarts (tips voor het opvangen en bewaren van urine)

Neem bij voorkeur ochtendurine mee. Vang deze op in een schoon potje en sluit ‘t potje goed af. Breng ‘t potje met urine binnen 2 uur naar de praktijk. Lukt dit niet binnen 2 uur? Bewaar de urine dan in de koelkast. Breng de urine wel nog dezelfde dag naar de praktijk.
Adviezen

Behandeling van een blaasontsteking

Meestal schrijft de arts een antibiotica kuur uit. Hiermee voel je vaak na een paar dagen al verlichting. Maak de kuur wel helemaal af, ook al zijn de klachten verdwenen. Hiermee voorkom je dat de eventueel achtergebleven bacteriën opnieuw een ontsteking veroorzaken.
Met een antibiotica kuur verminder je ook de kans dat de ontsteking zich uitbreidt naar de prostaat (mannen) of het nierbekken (vrouwen).
Mocht de pijn ondragelijk worden dan kun je paracetamol gebruiken om de pijn te verlichten.

Het is mogelijk dat vrouwen na de overgang meer last hebben van irritatie van het slijmvlies rond de plasbuis. Dit doet zich dan pijn tijdens het plassen.
Hiervoor kun je een oestrogeenhoudende crème (estradiol) gebruiken. Deze breng je aan rond de uitgang van de plasbuis.

Blaasontsteking voorkomen

Met deze adviezen kun je een blaasontsteking voorkomen:

  • Drink voldoende
  • Bij aandrang voor plassen niet onnodig wachten
  • Plas de blaas helemaal leeg
  • Innemen van cranberry producten (een voorbeeld hiervan is cranberrysap) kan helpen ter voorkoming van een blaasontsteking.
  • Voor vrouwen die vaker een blaasontsteking hebben gehad: probeer na de seksuele gemeenschap te plassen als het kan. Op deze manier plas je de bacteriën die in de vagina zijn gekomen er weer uit.

Het verdere verloop van een blaasontsteking

Wanneer je een blaasontsteking hebt behandeld met een antibiotica kuur en je hebt deze kuur helemaal afgemaakt is er een grote kans dat je er vanaf bent. De klachten van de blaasontsteking zijn meestal ook al verdwenen na enkele dagen.

Blijven de klachten aanhouden na een antibiotica kuur? Of  krijg je koorts en wordt je ziek? Neem dan contact op met je huisarts. Hoogstwaarschijnlijk zal de arts vragen om weer urine mee te nemen. De urine wordt onderzocht en als blijkt dat de bacteriën onvoldoende hebben gereageerd op de kuur schrijft de arts je een andere kuur voor. Deze bevat een ander antibioticum.

Heb je vaker last van een blaasontsteking? Het is goed mogelijk dat een seksuele gemeenschap hiervan de oorzaak is. In overleg met je arts kun je antibiotica innemen alvorens het vrijen. Ook is het mogelijk dat je , wanneer de klachten beginnen, direct antibiotica kunt innemen. Maar doe dit altijd in overleg met je arts.