Als u te maken heeft met een longontsteking, blijft dit niet onopgemerkt. Een ontsteking van de longen gaat namelijk gepaard met enkele vervelende klachten, die erger kunnen worden als de longontsteking niet behandeld wordt.

Op deze pagina leest u meer over de symptomen van een longontsteking. Denkt u dat u mogelijk te maken heeft met een longontsteking of denkt u dat iemand in uw omgeving een infectie in de longen heeft, dan kunt u de informatie op deze pagina gebruiken om te achterhalen of u te maken heeft met de symptomen van een longontsteking.

De meest voorkomende symptomen van een longontsteking

De meeste mensen die te maken hebben met een infectie in de longen, krijgen vroeg of laat te maken met de volgende symptomen van een longontsteking:

  • Vaak moesten hoesten, waarbij soms geel of groen slijm wordt opgehoest. Het ophoesten van bloederig slijm kan ook voorkomen.
  • U kunt milde koorts krijgen, maar een vergevorderde longontsteking kan ook voor hevige koorts zorgen.
  • Rillingen, zowel koude als warme rillingen.
  • Een snelle ademhaling en een snelle hartslag.
  • Kortademigheid, vooral na het leveren van een lichamelijke inspanning. Denk hierbij aan het maken van een wandeling, maar ook aan het oplopen van de trap of het dragen van de boodschappen.

Kinderen met een longontsteking, kunnen ook te maken krijgen met ‘neusvleugelen’. Dit betekent dat de neusvleugels opvallend ver gesperd worden bij het ademen, waardoor de neus opvallend ver open gaat staan.

In welke mate u bovenstaande symptomen ervaart, is afhankelijk van de oorzaak van de ontsteking, de ernst van de ontsteking, uw gezondheid en uw leeftijd. Sommige mensen hebben nauwelijks last van de symptomen van een longontsteking, terwijl andere mensen bijna niet meer kunnen functioneren door de klachten van de infectie in de longen.

Bijkomende symptomen van een longontsteking

Naast bovenstaande symptomen die bijna iedereen met een longontsteking ervaart, zijn er ook enkele mogelijke bijkomende symptomen die u kunt ervaren bij een ontsteking van de longen. Dit betreffen klachten als een scherpe of stekende pijn op de borst, het ophoesten van bloed, blauwe vingers, blauwe lippen, blauwe voeten, diarree, hoofdpijn, overmatig zweten, een klamme huid, het verminderen van de eetlust, vermoeidheid, lusteloosheid en verwardheid. De scherpe of stekende pijn op de borst wordt doorgaans erger als u hoest of diep ademhaalt.

Niet alle patiënten met een longontsteking krijgen te maken met bovenstaande symptomen, maar het is wel mogelijk dat u een of enkele van bovenstaande klachten ervaart als u een longontsteking heeft. De bijkomende symptomen van een longontsteking worden erger als de ontsteking niet (goed) behandeld wordt, als u op leeftijd bent of als u een slechte gezondheid hebt.