‘Streptococcus pneumoniae’ is de naam van een bacterie die veel voorkomt in ons land. De bacterie valt onder de meest voorkomende oorzaken van een infectie in de longen en kan bij iedereen in de longen komen. De enige groep mensen die doorgaans niet te maken krijgt met een longontsteking door de bacterie, zijn pasgeboren kinderen.

De streptococcus pneumoniae: algemene informatie

De streptococcus pneumoniae wordt ook wel ‘pneumokok’ genoemd en betreft een bacterie die bij veel mensen commensaal aanwezig is. Dit betekent dat de bacterie aanwezig is in het lichaam, maar hier doorgaans niet voor problemen zorgt. Bij de meeste mensen zorgt de streptococcus pneumoniae dan ook voor geen enkele lichamelijke problemen, maar bij sommige mensen kan de bacterie wel schadelijk zijn. Is de bacterie schadelijk, dan kan dit soms zeer ernstig worden en zelfs fatale gevolgen hebben. Wereldwijd overlijden jaarlijks meer dan 2 miljoen mensen aan een infectie van de streptococcus pneumoniae.

Een longontsteking door streptococcus pneumoniae

De meeste mensen die een longontsteking krijgen door de streptococcus pneumoniae, krijgen deze ontsteking door een zwak afweersysteem. Heeft u te maken met een zwak afweersysteem, dan heeft uw lichaam niet voldoende energie om de bacterie te bestrijden. Dit betekent dat de bacterie zijn gang kan gaan in de organen en hier voor vervelende aandoeningen kan zorgen, zoals een longontsteking.

U kunt een zwak afweersysteem hebben door een slechte gezondheid, een achterliggende aandoening of ziekte, uw leeftijd, het gebruik van bepaalde medicijnen of roken.

De behandeling van uw longontsteking

Heeft u een longontsteking door een infectie van de streptococcus pneumoniae, dan wordt deze ontsteking doorgaans behandeld door een antibioticakuur te starten. Is de longontsteking ernstig of heeft u last van vervelende en gevaarlijke complicaties, dan kunt u opgenomen worden in het ziekenhuis.