Gram-negatieve bacteriën zijn bacteriën die vervelende infecties kunnen veroorzaken. De bacteriën komen doorgaans minder vaak voor dan gram-positieve bacteriën, maar dit betekent niet dat u nooit te maken kunt krijgen met deze bacterie. Gram-negatieve bacteriën kunnen diverse infecties veroorzaken, waardoor een infectie in de longen of zogeheten longontsteking.

De bekendste gram-negatieve bacteriën

Onder de categorie ‘gram-negatieve bacteriën’ komen verschillende soorten bacteriën voor. De bekendste en meest voorkomende gram-negatieve bacteriën, zijn de volgende:

  • De Haemophilus influenzae.
  • De Escherichia coli.
  • De Pseudomonas aeruginosa.
  • De Moraxella catarrhalis.

De meeste mensen die een longontsteking krijgen door gram-negatieve bacteriën, krijgen deze infectie in de longen door een van bovenstaande bacteriën.

Gram-negatieve bacteriën en een longemfyseem

Gram-negatieve bacteriën komen voornamelijk voor bij mensen die een longemfyseem zijn. Krijgt u een longontsteking door toedoen van een gram-negatieve bacterie, dan komt dit doorgaans door de aanwezigheid van een longemfyseem. De bacteriën die het longemfyseem hebben veroorzaakt, hebben in uw geval ook gezorgd voor het ontstaan van een ontsteking of infectie in de longen.

Gram-negatieve bacteriën uit de darmen

Tot slot kunnen gram-negatieve bacteriën ook via de darmen in uw luchtwegen terecht komen en hier zorgen voor vervelende ontstekingen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de bacterie voorkomt in de maag, u moet overgeven en u de bacterie tijdens het overgeven inademt. Heeft u de bacterie ingeademd, dan komt de bacterie in de longen terecht en kan er een infectie ontstaan.

Het is belangrijk om te weten dat u niet direct een longontsteking krijgt als u een gram-negatieve bacterie inademt. Ook bij deze bacteriën geldt namelijk dat u het immuunsysteem de bacterie doorgaans vernietigt voor er schade aangebracht kan worden, wat betekent dat u niets merkt van de bacterie in uw luchtwegen. Heeft u echter een zwak immuunsysteem, dan kan de bacterie zich mogelijk wel verder ontwikkelen en kunt u wel te maken krijgen met een infectie.