Een infectie in de longen ontstaat niet zomaar: hier zit altijd een bepaalde oorzaak achter. Kijken we naar de mogelijke oorzaken van een longontsteking, dan zien we dat deze infectie in de longen op diverse manieren veroorzaakt kan worden. Op deze pagina leest u meer over de mogelijke oorzaken van een infectie in de longen. Door de informatie op deze pagina door te lezen, heeft u een duidelijker beeld van de mogelijke oorzaak van een infectie in de longen.

Virussen

De meeste mensen krijgen een longontsteking als gevolg van een schadelijk virus in de longen. Over het algemeen weert ons immuunsysteem de meeste virussen, maar door een verzwakt immuunsysteem kan het voorkomen dat een virus toch in de longen terecht kan komen en hier voor schade kan zorgen. U kunt bijvoorbeeld een verzwakt immuunsysteem hebben als u net ziek bent geweest, als u op leeftijd bent, als u net een operatie heeft ondergaan of als u rookt. Daarnaast zijn er ook bepaalde ziekten, aandoeningen en medicijnen die voor een verzwakt immuunsysteem kunnen zorgen.

Bacteriën

Virussen nemen het grootste deel van de longontstekingen in Nederland voor hun rekening, maar dit betekent niet dat virussen altijd de oorzaak zijn van een longontsteking. Zo kunt u ook te maken krijgen met een longontsteking door de bacterie ‘Streptococcus pneumoniae’, de zogeheten ‘gram-negatieve bacteriën’ en de zogeheten ‘atypische verwekkers’.

Virale ziekteverwekkers

Er zijn ook enkele virale ziekteverwekkers die voor een longontsteking kunnen zorgen. De belangrijkste virale ziekteverwekkers die een infectie in de longen kunnen veroorzaken, zijn de influenza-virussoort, het respiratoir syncytieel virus of het adenovirus. Deze virale ziekteverwekkers zorgen doorgaans niet voor een ernstige longontsteking, maar kunnen de longen wel flink verzwakken. Komt er een bacterie in de verzwakte long, dan kan dit een bacteriële superinfectie veroorzaken.

Schimmels

Schimmels kunnen aangewezen worden als mogelijke oorzaak voor een infectie in de longen, maar deze oorzaak komt niet zo vaak voor. De meeste mensen die een longontsteking krijgen door een schimmel, krijgen te maken met deze infectie door een chemokuur, een achterliggende aandoening zoals aids of het gebruik van bepaalde medicijnen of drugs. Dit betekent dat deze oorzaak enkel voorkomt bij een groep selectieve patiënten.

Voedingsmiddelen en andere vreemde voorwerpen

Tot slot kan een longontsteking ook veroorzaakt worden door vloeistoffen in de longen, voedingsmiddelen in de longen of zelfs kleine vreemde voorwerpen in de longen. Heeft u te maken met een infectie in de longen door vloeistoffen, voedingsmiddelen of vreemde voorwerpen, dan wordt er gesproken over een aspiratiepneumonie.

Een aspiratiepneumonie komt vaak voor bij mensen met een slecht slikreflex, bijvoorbeeld door verlamming, door een achterliggende aandoening of door ouderdom. Kunt u niet meer goed slikken, dan kunnen er gemakkelijker vloeistoffen, voedingsmiddelen en vreemde voorwerpen in de longen terecht komen. Deze vloeistoffen, voedingsmiddelen en vreemde voorwerpen gaan de longen irriteren, met een ontsteking in de long tot gevolg. Tot slot kunt u ook te maken krijgen met aspiratiepneumonie als u onder narcose of bewusteloos bent en braaksel, bloed of pus inademt.