De behandeling die patiënten met een longontsteking moeten ondergaan om de ontsteking te verhelpen, is afhankelijk van de oorzaak van de longontsteking en de ernst van de longontsteking. Verder wordt de behandeling ook aangepast als er sprake is van andere (chronische) ziekten, zoals bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes of levercirrose. Welke behandeling er ook gestart wordt: het doel van de behandeling is altijd om de infectie in de longen te genezen en het ontstaan van complicaties te voorkomen.

De behandeling van een longontsteking: thuis

De meeste mensen die een longontsteking hebben, kunnen gewoon thuis worden behandeld voor de longontsteking. Vaak wordt hierbij niet gebruik gemaakt van aanvullende medicijnen, maar moet u enkel de volgende tips raadplegen van de behandelend arts:

  • Neem voldoende rust en ga niet werken of naar school. Ook het verrichten van huishoudelijke taken is niet verstandig.
  • Drink veel, zodat het slijm in de longen losraakt en de ontsteking sneller verdwijnt.
  • Rook niet en verblijf niet in een omgeving waar gerookt wordt.
  • Hoest zo veel mogelijk slijm op, zodat de bacterie of het virus uit de longen verdwijnt.
  • Neem een paracetamol om de pijnklachten te verminderen, zeker als u koorts heeft.

Heeft u te maken met een longontsteking door een bacterie, dan krijgt u wel antibiotica om de infectie te verhelpen. Antibiotica helpen niet tegen een virusinfectie, dus bij een virus als oorzaak van de longontsteking krijgt u nooit antibiotica voorgeschreven. Twijfelt de arts of de ontsteking voor een bacterie of door een virus veroorzaakt is, dan krijgt u voor de zekerheid toch een antibioticakuur.

De behandeling van een longontsteking: in het ziekenhuis

Heeft u een ernstige longontsteking of heeft u te maken met vervelende complicaties door de infectie in de longen, dan wordt u voor de longontsteking behandeld in het ziekenhuis. In het ziekenhuis krijgt u niet alleen medicijnen om de ontsteking te verhelpen, maar kunt u ook extra zuurstof krijgen om beter te kunnen herstellen.

U heeft meer kans om opgenomen te worden in het ziekenhuis als u gelijktijdig een ander medisch probleem heeft, ernstige symptomen ervaart door de longontsteking, te maken krijgt met complicaties door de ontsteking, niet meer in staat bent om te eten of te drinken of ouder bent dan 65 jaar. Tot slot worden ook jonge kinderen vaker in het ziekenhuis opgenomen met een longontsteking, doorgaans om hun herstel goed in de gaten te kunnen houden.

De behandeling van een longontsteking: het herstel

Normaliter duurt het herstel van een longontsteking twee tot vier weken. Hoe lang het herstel precies duurt, is afhankelijk van de oorzaak van de ontsteking, de leeftijd van de patiënt en de gezondheid van de patiënt. Heeft u andere medische problemen, bent u op leeftijd of heeft u een slecht immuunsysteem, dan kan het herstel wat langer duren dan gemiddeld.

Is uw longontsteking genezen, dan kunt u nog wel enkele weken last hebben van een vervelende hoest. Het kan weken of zelfs maanden duren voor uw conditie weer op peil bent en u weer helemaal de oude bent, zelfs als de ontsteking helemaal verholpen is.