Sommige mensen krijgen als gevolg van een ijzertekort te maken met haaruitval. Niet alle mensen met een ijzertekort krijgen te maken met haaruitval en haaruitval kan ook andere oorzaken hebben. Haaruitval is één van de symptomen welke kunnen wijzen op een ijzergebrek. Dit naast de symptomen welke we op deze pagina voor je hebben verzameld.

Haar heeft voedingsstoffen nodig
Haar wordt aangemaakt vanuit de haarwortelcellen. Hiervoor is voldoende aanvoer van voedingsstoffen naar de haarwortelcellen nodig. Het lichaam geeft minder prioriteit aan de haarwortelcellen dan aan andere cellen en weefsel in het lichaam. Pas als de rest van het lichaam voorzien is van voldoende voedingsstoffen zal het lichaam de haarwortelcellen van voedingsstoffen voorzien. Haar is tenslotte niet essentieel om te overleven. Door dit mechanisme is kan een ijzertekort zich soms al in een vroeg stadium openbaren in de vorm van haaruitval.

Voor de vorming van hemoglobine heeft het lichaam voldoende ijzer nodig. Hemoglobine speelt een belangrijke rol in de transport van zuurstof en voedingsstoffen, via het bloed, door ons lichaam. IJzer is nodig voor een goede energiehuishouding van de lichaamscellen. Bij een tekort aan ijzer gaat het lichaam bijnierhormonen aanmaken in een poging het energieniveau van de lichaamscellen op niveau te houden. Door dit compenseren door de bijnieren komt het hormoon DHT in het lichaam vrij. Het hormoon DHT wordt in verband gebracht als veroorzaker van haaruitval.

Bepaalde groepen mensen hebben een verhoogd risico op een ijzertekort en daarmee een verhoogd risico om last te krijgen van haaruitval. Risico groepen zijn vegetariërs en veganisten, mensen met darm/maagproblemen, vrouwen tijdens de menstruatie, zwangere vrouwen en vrouwen welke borstvoeding geven. De meeste vrouwen verliezen tijdens de menstruatie zo’n 15 mg ijzer. Dit verlies van ijzer zal via de voeding weer aangevuld moeten worden.

Het herkennen van haaruitval door een ijzertekort
Haaruitval welke het gevolg is van een tekort aan ijzer is te herkennen. Haaruitval als gevolg van een te kort aan ijzer is te herkennen als het haar over het gehele hoofd dunner wordt. Als haarverlies aan de bovenkant van het hoofd optreed (bij zowel mannen als vrouwen) dan heeft het een andere oorzaak.

Voorkomen of verhelpen van haaruitval door een ijzertekort

Indien haaruitval veroorzaakt wordt door een tekort aan ijzer dan is dit te verhelpen door het probleem bij de oorzaak aan te pakken: het ijzertekort verhelpen. Het mag duidelijk zijn dat haargroeimiddelen geen uitkomst zullen bieden als haaruitval veroorzaakt wordt door een tekort aan ijzer.

Haaruitval kan veel oorzaken hebben. En als de oorzaak te achterhalen is dan is het altijd het beste om de oorzaak weg te nemen (indien mogelijk). Als niets uitkomst biedt dan kunnen bepaalde soorten haargroeimiddel bijdragen aan het voorkomen van haaruitval. Op de website van geneeshetzelf.nl wordt dieper ingegaan op de andere oorzaken van haarverlies en verschillende haargroeimiddelen.

Als je een ijzertekort hebt dan zal je dit via de voeding weer moeten aanvullen. Dit kan door middel van ijzertabletten maar het is beter om dit te doen door middel van een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Dit komt de algehele gezondheid ten goede.

Natuurlijke voeding waarin relatief veel ijzer zit:

 • Spinazie
 • Tomaten
 • Wortelen
 • Noten
 • Peulvruchten
 • Pure chocolade
 • Vlees, met name lamsvlees en rundvlees
 • Vissoorten zoals sardientjes en haring
 • Eieren
 • Gedroogde abrikozen
 • Zuivelproducten

Voor een goede opname van ijzer is het van belang dat ijzerrijke voeding wordt gegeten in combinatie met voedsel welke rijk is aan vitamine C. Zonder vitamine C wordt er slechts een minimale hoeveelheid ijzer uit de voeding door het lichaam opgenomen. Vitamine C zit in fruit met name in aardbeien, bessen, citrusvruchten en kiwi’s. Vitamine C zit ook in groente, met name de koolsoorten. Daarnaast zit vitamine C in kleinere hoeveelheden in de aardappelen.

Vitamine C is een vitamine welke oplosbaar is in water. Dit betekend dat het lichaam er geen voorraden van kan opslaan. Het zal dus bij iedere ijzerrijke maaltijd gegeten moeten worden. Omdat vitamine C in water oplosbaar is zullen er bij de bereiding van groenten ook vitamines verloren gaan in het kookwater. Om zoveel mogelijk vitamine C tijdens de bereiding te bewaren dient de groente zo kort mogelijk gekookt te worden in niet teveel water. Door de groente in grove stukken te snijden blijft er ook meer vitamine C bewaart tijdens het koken.

Om de vitamine C goed te bewaren kan groente ook rauw gegeten of gedronken worden. Een goede bron van ijzer en vitamine C is een groene smoothie op basis van spinazie. Om een groene smoothie te maken doe je 200ml water in de blender samen met 75 gram bladspinazie en 1 of 2 stuks fruit zoals sinaasappel of appel.