Ichthyosis: Wat is het?

Inleiding
Ichthyosis (Uit het Grieks: Ichthys betekent vis) wordt ook wel vissehuid genoemd.
De kenmerken van Ichthyosis is dat de huid extreem droog en schilferig is.
Door de schilfering kan de huid op een vissenhuid lijken. Daarom wordt de ziekte ook wel vissenschubziekte genoemd.
Deze huidaandoening is een erg vervelende en ingrijpende voor de patiënt. Veel patiënten schamen zich vaak voor hun huidziekte en kunnen hieronder psychisch erg. Ook kost het verzorgen van de huid veel tijd.

De belangrijkste vormen van ichthyosis zijn:
ichthyosis vulgaris
• X-gebonden recessieve ichthyosis
• lamellaire ichthyosis
• congenitale bulleuze ichthyosiforme erytrodermie.

Hoe ontstaat ichthyosis?
Ichthyosis is erfelijk en komt voor in diverse varianten. De meest voorkomende variant is ‘Ichthyosis Vulgaris’, dit is ook de meest milde vorm van Ichthyosis. De erfelijke afwijkingen in de genen van de huidcellen komt door de abnormale verhoorning van de cellen in de opperhuid. Andere oorzaken kunnen zijn: gebrek aan bepaalde voedingsbestanddelen of hormonale stoornissen.
Kinderen hebben deze huidziekte dan vanaf hun geboorte of krijgen de verschijnselen in de maanden of jaren daarna.

Ichthyosis: hoe te behandelen?

Bij ichthyosis vulgaris bestaat de behandeling uit het dagelijks goed insmeren van de huid.
Dit doe je met een ureum bevattende crème of met vette crèmes. Ook kan het gebruik van badolie een gunstig effect hebben.

X-gebonden recessieve ichthyosis wordt op dezelfde manier behandeld. Als de huidaandoening zeer ernstig is kan tevens behandeling worden ingesteld met acitretine (Neotigason).
Lamellaire ichthyosis zal meestal moeten worden behandeld met acitretine. Het insmeren met vette of ureum bevattende crèmes is noodzakelijk, maar het zal veelal niet voldoende zijn.

Congenitale bulleuze ichthyosiforme erytrodermie wordt eveneens behandeld met verzachtende crèmes en met acitretine, maar hierbij moet grote voorzichtigheid in acht worden genomen. Als de dosis acitretine namelijk te hoog wordt gekozen kan uitgebreide blaarvorming optreden.

Wat kun je beter vermijden als je ichthyosis hebt?

  • Je huid insmeren met uitdrogende zeepproducten
  • Langdurig en heet douchen
Als je er in je ichthyosis hebt kun je je ook het beste laten voorlichten bij een specialist over de erfelijksaspecten van deze huidaandoening. Zeker wanneer je een kinderwens hebt, en je lijdt onder (een ernstige vorm) van ichthyosis is het zeer verstandig om advies in te winnen bij een arts of specialist.

 

Verder verloop van ichthyosis (de vooruitzichten van deze huidaandoening):

De verschijnselen van ichthyosis zullen levenslang aanwezig blijven. Wel kan ichthyosis vulgaris op latere leeftijd enigzins afnemen. Dit geldt tevens voor X-gebonden recessieve ichthyosis. Van lamellaire ichthyosis blijf je levenslang last hebben, hier zal geen verbetering in optreden. Congenitale bulleuze ichthyosiforme erytrodermie zal evenmin verbeteren, maar de neiging tot blaarvorming neemt af naarmate de leeftijd toeneemt.