Borderline bij kinderen wordt ook wel Multiple-complex Development Disorder (McDD) genoemd. De stoornis valt in het rijtje pervasieve ontwikkelingsstoornissen. In dit rijtje komen ook stoornissen voor als autisme en PDD-NOS.

McDD heeft voornamelijk te maken met problemen bij het verwerken bij informatie. Dit symptoom wordt ook wel eens herkend bij autisme maar kan ook worden gekenmerd als angststoornissen zoals schizofrenie.

Tijdens pubertijd is er een gevaar dat McDD zich kan ontwikkelen tot een psychotische aandoening. Wanneer het kind dan volwassen is geworden zal hij/zij moeite hebben met het hebben en onderhouden van sociale contacten. Ook het denken gaat moeizamer.

Op hun 18e worden kinderen met McDD vaak borderline geconstateerd. De behandeling die dan volgt is dikwijls gericht op de volgende punten:

  • structuur
  • onder controle houden van angsten
  • bevorderen van de gezonde mogelijkheden en vaardigheden

McDD is een ernstige ontwikkelingsstoornis. Het leven van een kind met McDD beleeft zijn/haar leven heel anders dan leeftijdsgenootjes. Vaak wordt zo’n kind dan ook buitengesloten en heeft problemen op school door verschillende redenen die met McDD te maken hebben.