Informatie over de ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn, genoemd naar de Amerikaanse arts Burrill Crohn (1884 – 1983) is een ontstekingsziekte van het darmkanaal, vaak vooral van de overgang van de dunne naar de dikke darm, maar hij kan op iedere plaats van het darmkanaal voorkomen.

Klachten bij de ziekte van Crohn:

  • Dunne ontlasting of diarree: De ontstoken darm kan niet voldoende vocht opnemen.
  • Je verliest gewicht, bloedarmoede, groeiachterstand: bepaalde voedingstoffen worden niet goed opgenomen waardoor tekorten aan deze stoffen kunnen ontstaan in het lichaam. Een voorbeeld hiervan is vitamine B12, een tekort hieraan geeft vermoeidheid als gevolg.
  • Vernauwing in het darmkanaal (stenose): bij een ontsteking in een ver ontwikkeld stadium kan er een ernstige vernauwing in het darmkanaal ontstaan. Bij een acute fase kan zelf de darm volledig worden afgesloten.
  • Bloedverlies: Er ontstaan wondjes in het darmkanaal. Hierdoor kan er bloed bij de ontlasting optreden.

De volgende problemen kunnen zich ook nog voordoen:

Naast deze klachten kunnen nog andere verschijnselen optreden:

Gewrichtspijn: Af en toe kunnen de ontstekingen zich uitbreiden buiten het darmkanaal. Bij plaatsen op het lichaam zoals ellebogen, enkels, knieën en polsen kunnen pijnlijke zwellingen voorkomen.
Oog en huidaandoeningen, hetzelfde verhaal als hierboven: de ontsteking bekerkt zich niet alleen tot het darmkanaal.

Vaak duurt het even voordat de patient constateerd dat hij/zij met de ziekte van Crohn te maken heeft. Meestal is niet precies duidelijk wat er nu precies aan de hand is. Er bestaat nog geen eenvoudige test om de ziekte van Crohn vast te stellen. Daarom neemt de diagnose ook enige tijd in beslag.

 

Beloop van de ziekte

Bij de ziekte van Crohn niet het niet vast te stellen hoe de ziekte zich verder gaat ontwikkelen.
Bij de ene blijft de ontsteking beperkt tot een klein deel van de darm, bij de andere breidt de ontsteking zich uit naar een groter deel van de darm.
Alhoewel er veel verschillen zijn in de ernst van de klachten kunnen de meeste mensen na een behandeling weer een gewoon leven leiden. Deze patienten zullen dan nog wel medicaties moeten nemen en ook is een regelmatige controllere door een specialist nodig. Ook vindt er dan hier regelmatig bloedonderzoek plaats.

Zwangerschap en de ziekte van Crohn

Vrouwen met de ziekte van Crohn kunnen nog steeds zwanger worden. Globaal gezien is de kans op een normale zwangerschap even groot bij patiënten als bij gezonde jonge vrouwen op momenten dat de ziekte weinig actief is. Tijdens actieve perioden van de ziekte kunnen de eileiders ontstoken zijn waardoor er een obstructie ontstaat, de doorlaatbaarheid vermindert en de kans op zwangerschap hierdoor verkleint. Ook kan de menstruele cyclus en de eisprong verstoord zijn ten gevolge van malnutritie en vermagering. Een goed uitgestippeld voedingsprogramma en medicamenteus beleid zullen een efficiënte behandeling garanderen.

Lees meer over de ziekte van Crohn op wikipedia