Je bent zwanger; welke zorgverzekering kies je? Basis of aanvullend? Speelt het eigen risico ook een rol? Er zijn genoeg vragen waar je graag het antwoord op weet, alvorens je een verzekering afsluit. Een handige tool daarvoor is de zorgvergelijker.

Waar heb je recht op?
Wat wordt vergoed rondom een zwangerschap? In het basispakket heeft men recht op een verloskundige. Hieronder vallen afspraken tijdens je zwangerschap, hulp bij de bevalling en recht op kraamzorg. De 12 en 20 weken echo en een counseling gesprek over wat prenatale screening inhoudt worden vergoed. Bij een medische indicatie wordt de NIPT-test en de combinatietest ook vergoed. Komt er uit deze testen een positieve uitslag, dan wordt de vlokkentest of vruchtwaterpunctie ook vergoed. Wil je graag thuis bevallen en heb je daarbij eventueel medische hulp nodig? Dan wordt dat volledig vergoed door de basisverzekering. Wil je graag in het ziekenhuis bevallen zonder medische noodzaak, dan vergoeden ze een bedrag tot 211 euro. Iedereen heeft recht op minimaal 24 uur kraamzorg en maximaal 80. Hoeveel uur jij vergoedt krijgt ligt aan de specifieke situatie.

Eigen risico
Bevalling en kraamzorg vallen niet onder het eigen risico. Met uitzondering op de kraamzorg waar je een bedrag van €4,30 per uur betaald van je eigen risico. Verblijf je zonder medische noodzaak in een kraamhotel of ziekenhuis, dan betaal je een bedrag van €17,- per uur. Je betaalt ook voor andere kosten rondom je zwangerschap, zoals laboratoriumonderzoek, vervoer naar het ziekenhuis en medische behandelingen na bevalling. Ook de NIPT-test valt onder het eigen risico.

Heb je een aanvullende verzekering nodig?
Dat ligt aan je situatie en zorgwensen. Wil je verblijven in een kraamhotel of een zwangerschapscursus volgen, dan krijg je bij een aanvullende verzekering een vergoeding. Je krijgt bij basis een bedrag tot €211 vergoed. Denk je echter meer kosten te gaan maken is het zeker verstandig om een aanvullend pakket te nemen. Sommige verzekeraars vergoeden hierbij ook een groter deel van de kraamzorg. Er zijn verzekeringen die de NIPT- en combinatietest vergoeden. Let hier wel op een stijging van je maandelijkse premie. Een zorgverzekering vergelijken met anderen is tegenwoordig zeer gebruikelijk. Men kan op deze manier de perfecte verzekeraar voor zijn of haar specifieke situatie vinden.

Waar moet je nog meer op letten?
Goed om te weten is dat je baby zo snel mogelijk moet inschrijven bij je zorgverzekeraar. Doe je dit niet binnen 4 maanden, wordt de zorg voor je kind niet vergoed. Bedenk op tijd wat je wilt! Dit kan vaak alleen aangepast worden op 1 januari. Nog een belangrijk punt waar je op moet letten: elke zorgverzekeraar heeft z’n eigen zorgverleners en alleen de zorg vanuit daar wordt vergoed. Wil je ergens anders behandeld worden, dan dien je dit zelf te betalen.