Op het onderwerp incontinentie rust nog altijd een zwaar taboe. Mensen schamen zich ervoor en durven er niet over te praten. Toch komt incontinentie vaker voor dan je misschien denkt. In Nederland alleen al zijn er ruim 1.000.000 mensen die last hebben van ongewild urineverlies. Vooral ouderen krijgen ermee te maken, maar ook zwangere vrouwen lopen een verhoogd risico op incontinentie.

Zowel tijdens als na de zwangerschap kan ongewild urineverlies optreden. Meestal gebeurt dit bij lichamelijke inspanning zoals sporten, bukken of lachen. Deze vorm van ongewild urineverlies wordt ook wel stressincontinentie of inspanningsincontinentie genoemd. Dit heeft niets te maken met psychische stress, maar alles met de druk op je blaas die ontstaat door een verzwakking van de bekkenbodemspieren. Zwangerschap en een bevalling kunnen hiervan een oorzaak zijn.

Zwangerschapskwaaltjes

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in het lichaam van een vrouw. Niet alleen wordt je buik steeds dikker, ook krijg je vollere borsten en krijg je mogelijk te maken met verschillende zwangerschapskwaaltjes zoals vermoeidheid, lage rugpijn en brandend maagzuur. Vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap kun je je behoorlijk beroerd voelen, omdat je lichaam moet wennen aan de baby in je buik.

Vaak plassen

Naarmate de bevruchte eicel zich langzaam ontwikkelt tot een echt mensje en de buik begint te groeien, wordt de druk van de baarmoeder op de blaas steeds groter. Hierdoor moet een zwangere vrouw vaker naar het toilet dan normaal. Tel hierbij op dat de nieren tijdens de zwangerschap extra vocht te verwerken krijgen en hormonale veranderingen ervoor zorgen dat de spieren in de urinebuis slapper worden.

Ongewild urineverlies

Vooral tegen het einde van de zwangerschap kan er ongewild urineverlies optreden. Dit komt voor bij bijna 50%(!) van de zwangere vrouwen. Doordat de bekkenbodemspieren en de sluitspier steeds zwakker worden, zijn deze vaak niet in staat om de plas op te houden. Ook na de geboorte van je kind – vooral na een heftige bevalling – kan een vrouw last krijgen van ongewild urineverlies door beschadiging van deze spieren. Bovendien kan er een lek in je blaas of plasbuis ontstaan.

5 tips bij ongewild urineverlies

  1. Ga op tijd naar het toilet en zorg dat je goed uitplast. Dit vermindert de kans op een blaasontsteking.
  2. Bekkenbodem- of kegeloefeningen kunnen helpen om ongewild urineverlies te beperken, te verhelpen en zelfs te voorkomen.
  3. Voldoende drinken houdt jouw lichaam en je baby gezond. Let wel op met koffie en thee, deze hebben een vochtafdrijvend effect.
  4. Raadpleeg een huisarts wanneer de plasproblemen erger worden. Ongewild urineverlies bij zwangerschap is heel normaal en een arts kan je hiermee helpen.

In tegenstelling tot maandverband zijn incontinentieproducten speciaal gemaakt om urine op te vangen. Ademende producten zoals die van Abena zijn hiervoor het meest geschikt.