Na je bevalling is het een feit dat zowel jij als je partner voor een lange periode te maken krijgen met gebroken nachten. ‘s Nachts wordt je kindje een aantal keren wakker omdat hij/zij het tijd vindt om gevoed te worden of iets anders nodig heeft. Maak je geen zorgen, hier wen je aan en als je duidelijke afspraken maakt met je partner kun je prima verdelen wie wanneer het bed uit gaat. Daarnaast zal je baby na verloop van tijd doorslapen. Wij geven je een aantal tips om te zorgen dat je baby heerlijk ontspannen in slaap valt.

Structuur en wiegen

Jij als nieuwe ouder leert gaandeweg veel over het ouderschap, maar ook je baby heeft een hoop te leren. Dit maak je al een stuk eenvoudiger door een duidelijke structuur aan te brengen in de dag. Houd het liefst vaste tijden aan voor de voeding en voor de slaapjes. Zie je tussendoor dat je kindje erg moe is, maar is het volgens het schema nog geen bedtijd? Breng je baby alsnog naar bed om lekker te gaan slapen. Is het bedtijd, maar wil je kindje nog niet slapen? Dan helpt het om je kindje te wiegen of zing zachtjes een liedje. Het wiegen doet denken aan het vertrouwde gevoel toen hij/zij nog in de baarmoeder zet en je kindje kent je stem. Je kan je baby zachtjes heen en weer schommelen in de wieg, kinderwagen, schommelstoel of schaf een hangmat voor je baby aan. Deze kan je boven het bedje hangen. Zo leg jij je kindje makkelijk in bed wanneer hij/zij in slaap gevallen is.

 

Gezelschap in de wieg

In het kader van structuur is het ook een idee om je kindje al vanaf het begin een knuffeltje mee te geven in de wieg. Let er natuurlijk wel op dat je deze op een veilig plek neerlegt in de wieg of leg deze aan de kant op het moment dat je kindje in slaap gevallen is. Door de geur en vorm weet je kindje dat het steeds om dezelfde knuffel gaat en zal deze na verloop van tijd het knuffeltje ook associëren met bedtijd.

 

Stil, maar niet te stil

Het is logisch dat de televisie een stuk zachter gaat en ook jij de volume van je stem aanpast wanneer je baby op bed ligt. Meer stilte is prima, maar laat het niet té stil zijn in je woning. Er zullen altijd geluiden zijn, zoals passerend verkeer, de deurbel, de telefoon of je hond die gaat blaffen. Het kan gebeuren dat je baby hier de eerste paar keer wakker van wordt en in huilen uitbarst, maar maak je hier niet al te druk over. Dit is een kwestie van wennen aan de geluiden. Na verloop van tijd slaapt je kindje ook hier doorheen.