Wat zijn de gevolgen van zwangerschap voor de ogen – Vroeg of laat krijgt zo goed als iedere zwangere vrouw ermee te maken: zwangerschapskwaaltjes. Minder glamoureus, én spijtig genoeg onvermijdelijk. Er bestaan heel wat verschillende kwaaltjes, maar Vision Direct, een online retailer van contactlenzen, deed een onderzoek naar veranderingen in het gezichtsvermogen tijdens de zwangerschap.

Het onderzoek van Vision Direct betrof 261 vrouwen, waarbij gepeild werd naar hun ervaring met eventuele veranderingen in het gezichtsvermogen tijdens hun zwangerschap. Hieruit kwam voort dat heel wat zwangere vrouwen te kampen hadden met droge ogen. Enkele ervaarden zelfs een verschil in scherpte.
30% van de ondervraagden had tijdens hun zwangerschap geen last van gezichtsproblemen of -veranderingen. 8% daarentegen sprak over wazig zicht, 19% gaf aan met droge ogen te kampen te hebben, terwijl 25% een verandering in gezichtsscherpte ervaarde.

Maar waarom krijgen vrouwen net met deze problemen te maken tijdens hun zwangerschap? De grote oorzaak zijn hormonale veranderingen en schommelingen. Deze hebben een grote impact op het gezichtsvermogen. De hormonen zorgen ervoor dat het vocht in de ogen vastgehouden wordt, wat zijn invloed heeft op de dikte van het hoornvlies. Dit zal voor een wazig beeld zorgen. Ook op andere delen van het lichaam zijn deze hormonen van invloed. Vochtophoping zorgt ook voor bijvoorbeeld opgezwollen benen en enkels.

Vision Direct’s hoofdopticien, Brendan O’Brien, geeft aan dat het zeker niet abnormaal is dat zwangere vrouwen deze veranderingen waarnemen. Positief is dat deze veranderingen zich opnieuw zullen herstellen na de zwangerschap. Indien u veranderingen of problemen met uw gezichtsvermogen ervaart, neem dan zeker contact op met uw arts. Deze zal u kunnen vertellen wat de oorzaak is van deze symptomen, en u verder helpen indien nodig.

Een interessante infographic van Vision Direct over hoe de zwangerschap de ogen kan beïnvloeden

Zwangerschap en ogen infographic.