Een zwangerschap kan behoorlijk intensief zijn voor vrouwen. Dit betekent dat het erg belangrijk is om tijdens een zwangerschap voldoende en vooral gezond te eten! Niet alleen zorgt gezond eten ervoor dat je zelf minder snel ziek wordt of te maken krijgt met lichamelijke kwaaltjes, ook bevordert dit de gezondheid van je kind. Roken of het drinken van alcohol kan bijvoorbeeld bijzonder gevaarlijk en ongezond zijn. Niet voor niets wordt sterk aangeraden om tijdens een zwangerschap nooit te roken en geen enkel glaasje alcohol te nuttigen. Het voorkomt vervelende gevolgen voor gezondheid van je aankomende kind. In dit artikel vertellen we je meer over een gezond voedingspatroon als je zwanger bent.
Extra calorieën zijn vaak niet noodzakelijk
Vaak wordt gezegd dat je tijdens een zwangerschap voor twee moet eten, als verwijzing naar het feit dat je kind eet wat jij ook eet. Dit is echter niet waar! Je hoeft tijdens een zwangerschap niet per definitie twee keer zoveel calorieën binnen te krijgen. Gedurende de zwangerschap zal je het in veel gevallen immers rustiger aan doen, dan dat je voorheen deed. Je verbruikt zodoende minder energie, waardoor het niet nodig om veel meer te eten. Heb je toch behoefte aan meer calorieën of bijvoorbeeld eiwitten? Kijk dan eens of het gebruik van voedingssupplementen interessant voor je kan zijn. Deze voedingssupplementen zorgen dat je meer eiwitten en andere gezonde vitamines binnenkrijgt.
Gezond voedingspatroon voor tijdens een zwangerschap
Over het algemeen wordt aangeraden om tijdens een zwangerschap drie hoofdmaaltijden te nuttigen, net zoals dat je dit voorheen deed (een ontbijt, lunch en diner). Je kunt hierbij zelf kiezen of je voor een warme lunch of een warm diner kiest. Bij het diner is het raadzaam om vis, vlees en vegetarische vervangers met elkaar af te wisselen. Soms wordt gezegd dat het eten van vis en vlees niet verstandig is. Dit klopt echter niet volledig. Zeker wanneer je voor goed doorbakken vlees kiest! Vis kan zelfs heel goed zijn voor je lichaam tijdens een zwangerschap. Mocht je geen vis lusten, dan kan het gebruik van visoliecapsules met Omega 3 het overwegen waard zijn.
Naast je hoofdmaaltijden kun je verschillende tussendoortjes nemen. Kies hierbij bij voorkeur voor twee stuks fruit op een dag (bij de koffie en rond theetijd in de middag). Zoals reeds beschreven kan ook het gebruik van voedingssupplementen tijdens je zwangerschap het overwegen waard zijn.
Zorg voor extra vitamines in de periode van je zwangerschap
Om de gezondheid van jezelf en je kind te stimuleren, kan het verstandig zijn om extra vitamines te nemen. Het gaat hierbij in het bijzonder om foliumzuur en vitamine D. Door de hoeveelheid foliumzuur te verhogen, verminder je het risico op neuralebuisdefecten. Een open ruggetje bij je kind is hier een voorbeeld van. Je kunt foliumzuur als supplement gebruiken, maar ook goed kijken naar gerechten waar dit middel veel in zit. Het gebruik van supplementen wordt aangeraden vanaf het moment dat je stopt met de anticonceptiemiddelen tot circa twee maanden van je zwangerschap.
Vitamine D draagt bij aan de stevigheid van de botten en tanden van je kindje. Het is al voldoende, wanneer je dagelijks vijf microgram aan vitamine D binnenkrijgt tijdens de zwangerschap. Je kunt voor speciale zwangerschapsvitaminen kiezen, waar de juiste hoeveelheid vitamine D en foliumzuur in zit.