Tijdens je zwangerschap zorg je natuurlijk extra goed voor jezelf en voor je kleintje. Natuurlijk wil je gedurende deze 9 maanden goed in de gaten houden hoe het met je kindje gaat. Daarvoor vinden er tijdens je zwangerschap verschillende echo momenten plaats. Tijdens de echo worden er met behulp van geluidsgolven beelden gemaakt van de baby in de baarmoeder. Per verloskundige praktijk kan het soort echo’s dat wordt aangeboden wel wat verschillen. Let hierop wanneer je een keuze maakt voor een verloskundige. We zullen hier een aantal verschillende echo’s uitlichten.

De termijnecho

De termijnecho is een van de eerste echo’s waar je mee te maken krijgt. Deze kan plaatsvinden rond de 8 à 10 weken van de zwangerschap. Het kindje wordt gemeten en de precieze uitrekendatum wordt vastgesteld.

De 20-wekenecho

De 20-wekenecho is misschien wel de bekendste en uitgebreidste echo die iedere vrouw tijdens de zwangerschap krijgt aangeboden, hij is echter niet verplicht. Er wordt tijdens deze echo gekeken naar de ontwikkeling van het kindje en gezocht naar eventuele afwijkingen. Echter kan het zijn dat er afwijkingen zijn die met de 20-wekenecho nog niet te zien zijn. Vaak zal je verloskundige tijdens deze echo ook vragen of je het geslacht van je kindje wil weten. Deze echo zal worden vergoed door de zorgverzekering. Blijkt tijdens de echo dat er afwijkingen zijn, dan kan er verder onderzoek gedaan worden.

De Groeiecho

De groeiecho kan plaatsvinden tussen de 22 en 40 weken. Op verzoek kan deze echo vaker gedaan worden zodat er een duidelijke groeicurve ontstaat. Tijdens deze echo worden het hoofdje, de beenlengte en de buikomvang gemeten.

De liggingsecho

Rond de 35 weken kan er een liggingsecho gedaan worden. Tijdens deze echo wordt er gekeken of het kindje goed met het hoofdje naar beneden ligt. Indien de baby in de stuitligging blijkt te liggen, kan er worden gekeken of hij nog goed gedraaid kan worden.

3D echo

Naast de bovenstaande echo’s die echt draaien om de ontwikkeling van het kindje, zijn er ook nog pretecho’s die je aan kunt vragen. Een 3D echo is een echo die steeds populairder wordt. Met een 3D echo krijg je je kindje in 3D en in kleur te zien. Zo krijg je een veel beter beeld van hoe je kindje eruit komt te zien, aangezien de rest van de echo’s platte zwart/wit beelden zijn. Erg leuk om te zien natuurlijk! Het is tegenwoordig ook mogelijk om een 4D echo te laten maken, waarbij je bewegende beelden van je baby mee krijgt. De ideale tijd om deze echo’s te laten maken is tussen de 24 en de 30 weken.

Geslachtsbepaling

Als je al voor de 20-wekenecho wilt weten welk geslacht je baby heeft, kun je een geslachtsbepaling aanvragen. Deze echo is er speciaal om achter het geslacht van je kindje te komen en kun je vanaf 13 weken laten doen.

Je zult tijdens je zwangerschap dus met verschillende echo’s te maken krijgen, echter kun je zelf samenstellen aan welke echo’s jij tijdens je zwangerschap behoefte hebt. Praat erover met je verloskundige en kies zo de juiste echo’s om de ontwikkeling van je kindje te volgen.

Wil je een pretecho aanvragen? Kijk dan voor meer informatie op Pretecho&zo.